„Biserica lui Cristos si-a îndeplinit din nou misiunea sa de mama prin ridicarea la treapta preotiei a parintelui Lucian Dumitru Marusciac, originar din parohia Craciunesti, Jud. Maramures. Pr. Lucian este absolvent al Seminarului Teologic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, promotia 2008. Pentru noi, acest eveniment este de importanta majora întrucât s-a desfasurat pe parcursul Anului Jubiliar al celor 225 de ani de existenta a Seminarului oradean.

Momentul solemn al hirotonirii, prin punerea mâinilor PS Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures, s-a desfasurat la Manastirea „Maica Domnului Îndurerata” din Sighetu Marmatiei, duminica 17 septembrie 2017. Comunitatea greco-catolica din Sighet s-a bucurat de vizita ierarhului locului, PS Vasile Bizau, care s-a aflat în mijlocul credinciosilor atât pentru hramul Manastirii cât si pentru hirotonirea parintelui Lucian. Întâmpinat de un sobor de preoti din mai multe eparhii din tara, ierarhul si-a exprimat bucuria de a celebra aceste evenimente în locul sfintit de sângele episcopilor nostri martiri dar si a atâtor preoti si credinciosi greco-catolici.

În cuvântul de învatatura rostit cu ocazia hirotonirii, PS Vasile a spus: „Este un dar pentru Biserica atunci când un tânar ajunge la acest moment al primirii acestui mare har, care va trebui purtat, asa cum spune Apostolul Pavel, „în vas de lut”, în fragilitatea omeneasca. Acest har se reînnoieste de fiecare data în persoanele care-l cauta si care se lasa cautate de el, în cei care sunt chemati si raspund chemarii lor”.

Printre preotii prezenti la eveniment, alaturi de Pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, unde Pr. Lucian a locuit pe perioada studiilor la Roma, s-au numarat si Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului nostru, Pr. Vasile Pop, paroh în Chilioara, Jud. Salaj si Pr. Narcis Licuta, paroh în Gradinari, Jud. Bihor, colegi de liceu si seminar ai noului parinte hirotonit.

Aducem multumiri Domnului pentru darul preotiei conferit parintelui Lucian dar si pentru toti preotii care, de-a lungul anilor, s-au format în seminarul nostru. Aceluiasi Domn al secerisului aducem rugaciuni pentru ca si alte generatii de lucratori în via Lui sa se formeze în seminarul nostru si sa conduca poporul lui Dumnezeu pe calea mântuirii.

––––––––––

Pr. Lucian Marusciac a studiat la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea între anii 2000-2004. S-a format apoi în Seminarul Sfintii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore si Ioan” din aceeasi localitate, în perioada 2004-2008, urmând, de asemenea, cursurile Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca. Si-a desavârsit studiile teologice la Institutul Pontifical Oriental din Roma: masteratul în perioada 2008-2010 si doctoratul în perioada 2010-2013. Întors în tara, s-a casatorit, urmând a fi hirotonit diacon în data de 21 noiembrie 2015 la Biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.