„Începând cu data de 21 August 2018 a avut loc la Dublin Întâlnirea Mondiala a Familiilor cu tema ” Evanghelia Familiei: Bucurie pentru lume”.

La acest eveniment au participat Prelati, preoti, calugari, calugarite si laici din intreaga lume. Din România au fost prezenti pelerini din Eparhia greco-catolica de Oradea,Eparhia greco-catolica de Cluj-Gherla, Arhidieceza romano-catolica de Bucuresti, Dieceza romano-catolica de Timisoara, Dieceza romano-catolica de Oradea si Dieceza romano-catolica de Satu Mare.

Evenimentul a debutat în seara zilei de Marti, 21 August la RDS cu o Rugaciune prezidata de Arhiepiscopul de Dublin Diarmuid Martin, în contemporan fiind astfel de rugaciuni în toate Diecezele Irlandei.

În Zilele de 22, 23 si 24 August tot la RDS în Dublin au avut loc Conferinte,Mese rotunde si Workshop- uri în cadrul Congresului Pastoral. Cardinali, Episcopi, Preoti, calugari, calugarite si laici din întreaga lume au coordonat aceste momente avand toate multi participati. În acelasi timp au existat activitati pentru cei mai tineri precum si standuri de expozitii pe teme spirituale.

În seara zilei de Miercuri, 22 August, a avut loc Sfânta Liturghie în rit Latin în limba româna la biserica Our Lady of Lourdes de pe Sean McDermott Street. Celebrarea euharistica a fost prezidata de noul Episcop romano-catolic de Timisoara,ES Monseniorul Jozsef Csaba Pal. Pelerinii au fost întâmpinati de Pr. Eugen Tâmpu, Responsabilul cu pastoratia românilor romano-catolici din Dublin, dar si de Pr. Dr. Coriolan Muresan, Responsabilul cu pastoratia greco-catolicilor de limba româna. A existat si un moment de Rugaciune pentru pelerini la mormântul Servului lui Dumnezeu Matt Talbot. A urmat o mica gustare organizata de Comunitatea româneasca din aceasta biserica.

Joi, 23 August, pelerinii de limba maghiara din România au participat la Sfânta Liturghie la biserica Holy Family de pe Aughrim Street. Celebrarea a fost prezidata de ES Monseniorul Jozsef Csaba Pal, Episcop de Timisoara. Înaltul Ierarh i-a multumit Pr. Coriolan Muresan pentru primirea facuta in Parohia unde slujeste dânsul. La sfârsitul Sf. Liturghii pelerinii au fost invitati la o mica agapa pregatita de parohia gazda.

Sâmbata, 25 August, pelerinii din România au participat la biserica Holy Family de pe Aughrim Street la Sfânta Liturghie greco-catolica prezidata de ES Monseniorul Dr. Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, concelebrând ES Monseniorul Jozsef Csaba Pal, Episcop de Timisoara, si ES Monseniorul Cornel Damian,Episcop auxiliar al Arhidiecezei de Bucuresti. Liturghia a fost în limba româna cu ectenii si în Engleza fiind prezenti si membri ai Comunitatii Greco-catolice din Dublin si ai Parohiei romano- catolice locale. Preasfintitul Episcop Florentin a tinut in Cuvânt de învatatura în care a subliniat rolul important al familiei în viata Bisericii si a societatii, multumind la final Parintelui Decan Patrick Madden si Parintelui Coriolan Muresan pentru primire . Din partea Decanului de Dublin Centru Nord, Pr. Patrick Madden a multumit Înaltilor Ierarhi, preotilor si credinciosilor pentru rugaciunea împreuna în aceasta biserica a Sfintei Familii. Parintele Coriolan a multumit la rândul sau in numele Comunitatii Greco-catolice locale subliniind ca este un moment istoric ca 3 Ierarhi sa viziteze Comunitatea. Dupa poza de Grup a urmat o Agapa pregatita de credinciosii greco-catolici din Dublin, agapa de la care nu au lipsit traditionale sarmale facute exact ca în Tara Maramuresului si în Tara Oasului.

Ziua de 25 August a reprezentat si momentul mult asteptat al vizitei Sfântului Parinte Papa Francisc. Dupa ceremonia de la aeroport la care Suveranul Pontif a fost primit de Episcopi si de Tanaiste (Vicepremier), Sfântul Parinte s-a întâlnit cu Presedintele Michael Higgins la Palatul Prezidential din Phoenix Park. A urmat apoi Întâlnirea la Castelul din Dublin cu membrii Guvernului si mai multe personalitati ale vietii publice irlandeze. În discursul Sau la Castel în Sala Sf. Patrick, Suveranul Pontif a spus: „Asa cum stiti, motivul vizitei mele este sa iau parte la Întâlnirea Mondiala a Familiilor, care se tine anul acesta la Dublin. Efectiv, Biserica este o familie de familii si simte necesitatea de a sustine familiile în eforturile lor pentru a raspunde cu fidelitate si cu bucurie la vocatia data lor de Dumnezeu în societate. Pentru familii, aceasta Întâlnire este o oportunitate nu numai pentru a reafirma angajarea lor la fidelitate iubitoare, la ajutorul reciproc si la respectul sacru fata de darul divin al vietii în toate formele sale, ci si pentru a marturisi rolul unic desfasurat de familie în educarea membrilor sai si în dezvoltarea unui tesut social sanatos si înfloritor.” Dupa o parte dedicata familiei si pacii, Sfântul Parinte a tinut sa sublinieze si faptul ca :”Sunt foarte constient de conditia fratilor si surorilor nostri mai vulnerabili – ma gândesc în special la femei, si la copii, care în trecut au îndurat situatii de dificultate deosebita; si la orfanii de atunci. Luând în considerare realitatea celor mai vulnerabili, nu pot decât sa recunosc scandalul grav provocat în Irlanda de abuzurile asupra minorilor din partea membrilor Bisericii care aveau functia de a-i proteja si a-i educa. Înca rasuna în inima mea cuvintele spuse la aeroport de doamna ministru pentru copii. Multumesc. Multumesc pentru acele cuvinte. Esecul autoritatilor ecleziastice – episcopi, superiori calugaresti, preoti si altii – în înfruntarea în mod corespunzator a acestor delicte repugnante a provocat pe buna dreptate indignare si ramâne motiv de suferinta si de rusine pentru comunitatea catolica”. În încheiere Sfântul Parinte a adaugat:”
Ma rog pentru ca Irlanda, în timp ce asculta polifonia discutiei politico-sociale contemporane, sa nu uite melodiile vibrante ale mesajului crestine, care au sustinut-o în trecut si pot continua sa faca asta în viitor.Cu aceste gânduri, din inima invoc asupra voastra si asupra întregului iubit popor irlandez binecuvântari divine de întelepciune, bucurie si pace. Multumesc.”
Dupa un moment de Rugaciune în fata relicvelor Servului lui Dumnezeu Matt Talbot la biserica Our Lady of Lourdes de pe Sean McDermott Street, Suveranul Pontif s-a întâlnit la Pro-Catedrala St. Mary cu un Grup de cupluri casatorite recent sau care au avut o aniversare speciala a casatoriei. Cu acest prilej Suveranul Pontif a spus:” Iata ceea ce as vrea sa va spun. Între toate formele rodniciei umane, casatoria este unica. Este o iubire care da nastere unei noi vieti. Implica responsabilitatea reciproca în transmiterea darului divin al vietii si ofera un mediu stabil în care noua viata poate sa creasca si sa înfloreasca. Casatoria în Biserica, adica sacramentul casatoriei, este partasa în mod special de misterul iubirii vesnice a lui Dumnezeu. Când un barbat si o femeie crestini se unesc în legamântul casatoriei, harul lui Dumnezeu îi abiliteaza sa-si promita liber unul altuia o iubire exclusiva si durabila. Astfel unirea lor devine semn sacramental – acest lucru este important: sacramentul casatoriei – devine semn sacramental al aliantei noi si vesnice dintre Domnul si mireasa sa, Biserica. Isus este mereu prezent în mijlocul lor. Îi sustine în decursul vietii în daruirea reciproca de sine, în fidelitate si în unitate indisolubila (cf. Gaudium et spes, 48). Iubirea lui Isus fata de cupluri este o stânca, este un refugiu în timpurile de încercare, dar mai ales este izvor de crestere constanta într-o iubire curata si pentru totdeauna. Puneti pariuri puternice, pentru toata viata. Riscati! Deoarece casatoria este si un risc, dar este un risc care merita. Pentru toata viata, pentru ca asa este iubirea.” Câteva cupluri casatorite au dat marturii despre viata lor în fata Suvetanului Pontif.
Pelerinii au putut sa îl vada pe Sfântul Parinte care a parcurs centrul orasului în Papamobil.
La Centrul de Zi al Capucinilor, Papa Francisc a întâlnit un Grup de persoane fara adapost ce sunt ajutate de catre Capucini spunând:”
multumesc pentru iubirea si încrederea pe care o aveti cu parintii capucini, multumesc pentru ca veniti cu încredere! Va voi spune un lucru: stiti de ce veniti cu încredere? Pentru ca ei va ajuta fara a va lua demnitatea. Pentru ei, fiecare dintre voi este Isus Cristos. Multumesc pentru încrederea pe care ne-o dati noua. Voi sunteti Biserica, sunteti poporul lui Dumnezeu. Isus este cu voi. Ei va vor da lucrurile de care voi aveti nevoie, dar ascultati sfaturile pe care ei vi le dau: mereu va vor sfatui bine. Si daca aveti ceva, vreo îndoiala, vreo durere, vorbiti cu ei, si va vor sfatui bine. Voi stiti ca ei va iubesc: altminteri, aceasta lucrare aici n-ar exista. Multumesc pentru încredere. Si un ultim lucru: rugati-va. Rugati-va pentru Biserica. Rugati-va pentru preoti. Rugati-va pentru capucini. Rugati-va pentru episcopi, pentru episcopul vostru. Si rugati-va si pentru mine… îmi permit sa cer un pic. Rugati-va pentru preoti, nu uitati de asta.”

Festivalul Familiilor din Croke Park a inclus muzica irlandeza si nu numai, dans si marturii ale mai multor familii din întreaga lume. Sfântul Parinte Papa a vorbit si auci celor pelerinilor:”Voi, dragi familii, sunteti marea majoritate a poporului lui Dumnezeu. Ce aspect ar avea Biserica fara voi? O Biserica de statui, o Biserica de persoane singure… Pentru a ne ajuta sa recunoastem frumusetea si importanta familiei, cu luminile sale si umbrele sale, a fost scris în exortatia Amoris laetitia despre bucuria iubirii, si am voit ca tema acestei Întâlniri Mondiale a Familiilor sa fie „Evanghelia familiei, bucurie pentru lume”. Dumnezeu doreste ca fiecare familie sa fie un far care iradiaza bucuria iubirii sale în lume. Ce înseamna? Înseamna ca noi, dupa ce am întâlnit iubirea lui Dumnezeu care mântuieste, încercam, cu sau fara cuvinte, s-o manifestam prin mici gesturi de bunatate în routine zilnica si în momentele cele mai simple ale zilei.Si asta cum se numeste? Asta se numeste sfintenie”

Duminica, 26 August, dupa ce Suveranul Pontif a fost la Sanctuarul Maicii Domnului de la Knock unde s-a rugat Angelus, a avut loc Sfânta Liturghie pontificata de Papa Francisc în Phoenix Park la care au participat curca 300 000 de pelerinii. În ciuda ploii si a vântului credinciosi de toate vârstele au venit sa se roage cu Sfântul Parinte. La începutul Celebrarii Euharistice Suveranul Pontif a spus la Actul penitential:” Cerem iertare pentru abuzurile din Irlanda, abuzuri de putere si de constiinta, abuzuri sexuale din partea membrilor calificati ai Bisericii. În mod special cerem iertare pentru abuzurile comise în diferite tipuri de institutii conduse de calugari si calugarite si de alti membri ai Bisericii. Si cerem iertare pentru cazurile de exploatare de munca la care au fost supusi atâtia minori.

Cerem iertare pentru momentele în care ca Biserica n-am oferit supravietuitorilor oricarui tip de abuz compasiune, cautarea a dreptatii si adevarului, cu actiuni concrete. Cerem iertare.

Cerem iertare pentru unii membri ai ierarhiei care nu au luat asupra lor aceste situatii dureroase si care au ramas în tacere. Cerem iertare.

Cerem iertare pentru copiii care au fost luati de la mamele lor si pentru toate acele momente în care se spunea atâtor fete-mame care încercau sa-si caute copiii de care au fost despartite, sau copiilor, care le cautau pe mamele lor, se spunea ca era pacat de moarte: acesta nu este pacat de moarte, este porunca a patra. Cerem iertare.

Domnul sa mentina si sa faca sa creasca aceasta stare de rusine si de cainta si sa ne dea forta pentru a ne angaja pentru ca niciodata sa nu se mai întâmple aceste lucruri si pentru ca sa se faca dreptate. Amin.”
În predica Sa, Papa Francisc a spus:” Misiunea de a da marturie despre aceasta Veste Buna nu este usoara. Totusi, provocarile pe care crestinii le au astazi în fata lor, în felul lor, nu sunt mai putin dificile decât cele pe care au trebuit sa le înfrunte primii misionari irlandezi. Ma gândesc la sfântul Columban, care cu micul sau grup de însotitori a dus lumina Evangheliei în tinuturile europene într-o epoca de întuneric si de decadenta culturala. Succesul lor misionar extraordinar nu era bazat pe metode tactice sau planuri strategice, nu, ci pe o docilitate umila si eliberatoare fata de sugestiile Spiritului Sfânt. Marturia lor zilnica de fidelitate fata de Cristos si între ei a fost cea care a cucerit inimile care doreau cu ardoare un cuvânt de har si care a contribuit la nasterea culturii europene. Aceasta marturie ramâne un izvor peren de reînnoire spirituala si misionara pentru poporul sfânt si credincios al lui Dumnezeu.”
Arhiepiscopul Diarmuid Martin a vorbit în Cuvântul Sau adresat Papei despre o ” noua Primavara a Bisericii în Irlanda dupa o lunga iarna”, cuvinte de speranta în contextul societatii irlandeze atât de secularizate.
Dupa Întâlnirea cu Episcopii, Papa Francisc s-a reîntors la Vatican. Urmatoarea Întâlnire cu Familiile va fi peste 3 ani La Roma.

Pelerinii greco-catolici din Eparhia de Oradea au avut bucuria sa se roage si în bisericile ce au facut parte din Pilgrim Walk, in moment special fiind cel în fata Statuii Maicii Domnului de Dublin si a relicvelor Sf. Valentin din biserica carmelitana de pe Whitefriars. În biserica Saint Michan Pr. Bryan Shortall a explicat pelerinilor istoria dificila a catolicilor Irlandei în perioada sec. XVI-XX si i- a binecuvântat cu relicva Sf. Padre Pio. Pelerinii au participat si la Pelerinajul cu relicvele Sf. Tereza de Lisieux, a Sfintilor Zelie si Louis Martin în biserica Holy Family de pe Aughrim Street.

Înainte de revenirea la Oradea, pelerinii condusi de Pr. Vicar General Mihai Vatamanelu OFMConv si de Pr. Mihai Tegzes,Consilier eparhial pentru familii, s-au întâlnit cu Pr. Timothy Bartlett,Secretarul General al Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018.