COMUNICAT

Sesiunea ordinara de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica

Blaj, 27-29 octombrie2014

În perioada 27-29 octombrie 2014, s-a desfasurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, sesiunea ordinara de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

La lucrarile sinodale, desfasurate sub presedintia Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toti Episcopii Greco-Catolici din România si din afara tarii.

Printre temele dezbatute de Parintii sinodali, amintim: chestiuni canonice si administrative, situatia comunitatilor din diaspora, stadiul procesului de beatificare al Episcopilor greco-catolici morti în faima de martiri sub regimul comunist, Anul dedicat vietii consacrate, prezentarea recentei Adunari Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor desfasurate la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014 cu tema "Provocarile pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizarii”, precum si aspecte ecumenice si pastorale. A fost aprobat de catre Sinod Regulamentul de organizare si de functionare al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

Referitor la alegerile prezidentiale programate pentru luna noiembrie a anului în curs, Sinodul Episcopilor îi îndeamna pe toti credinciosii, dar si pe toti oamenii de bunavointa, sa îsi exercite dreptul la vot si sa îi voteze pe acei candidati care promoveaza valorile Evangheliei, ale demnitatii umane, care sprijina familia si respecta viata, care promoveaza binele comun si dreptatea bazata pe adevar si solidaritatea cu cei lipsiti, care promoveaza pacea, valorile eticii crestine si Creatia lui Dumnezeu.

În dupa-masa zilei de marti 28 octombrie 2014, Episcopii sinodali au participat în Catedrala Arhiepiscopala „Sfânta Treime” din Blaj la celebrarea unui Parastas cu ocazia comemorarii a 66 de ani de la arestarea Episcopilor greco-catolici martiri si marturisitori, iar în continuare la inaugurarea Muzeului Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Urmatoarea sesiune sinodala ordinara va avea loc în intervalul 18-20 mai 2015 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneste pe toti Episcopii Greco-Catolici din România si din afara granitelor tarii, reunindu-se în sesiune ordinara de doua ori pe an, primavara si toamna.

Notar