„În urma cu 16 ani trecea la cele vesnice autorul lucrarii „Biserica furata”, preotul greco-catolic Alexandru Ratiu, la vârsta de 86 de ani.

Nascut în Scalp Level, Pennsylvania, la data de 4 mai 1916, din parintii Grigore si Elisabeta (nascuta Chindris) Ratiu, în 1921 se întoarce cu familia în tara, stabilindu-se în Moftinul Mic. A studiat filosofia la Oradea, dupa care a fost trimis pentru studii la Roma, la Colegiul Pio Romeno, si la Propaganda Fide, unde si-a luat doctoratul în teologie. În Roma, la 20 iulie 1941, a fost hirotonit preot al Bisericii Greco-Catolice din România, pentru Eparhia de Oradea.

Ca preot, s-a opus persecutiei comuniste asupra Bisericii Catolice, si a refuzat sa renunte la credinta sa greco-catolica. Comunistii l-au arestat si închis împreuna cu Episcopii si preotii care au ramas fideli legaturii lor cu Papa, cap al Bisericii. Timp de 16 ani – între 1948 si 1964 – pr. Ratiu s-a aflat în închisoare si în lagare de munca. A stat 18 luni singur în celula în crunta închisoare de la Sighet.

Dupa ce a fost eliberat, s-a întors în America în 1971, împreuna cu familia fratelui sau, Grigore. A slujit în Dieceza de Joliet, din 1974 pâna la retragere. Pr. Ratiu a actionat continuu pentru libertatea Bisericii din catacombe. A scris despre persecutarea Bisericii din România, una dintre cele mai cunoscute carti ale sale fiind „Biserica furata: martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România”.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, s-a întors pentru o scurta perioada în România, pentru a fi martor la renasterea Bisericii Greco-Catolice. Fidelitatea parintelui Ratiu fata de Biserica lui Cristos i-a câstigat titlul de marturisitor al credintei: „Fericiti veti fi când va vor prigoni… din pricina Mea… rasplata voastra multa este în ceruri”.


(FOTO: Alexandru Ratiu este a 5-a persoana de la stânga spre dreapta în rândul din spate. Preasfintia Sa Episcopul Valeriu Traian Frentiu este asezat.)

Sursa: http://www.e-communio.ro