Luni, 20 iulie 2020, în Piața Unirii din Râșnov a avut loc proiecția filmului „Cardinalul” în cadrul Festivalului de Film și Istorii, ediția 2020.  Proiecția a avut loc în prezența criticului de film Irina Margareta Nistor, Bogdan Adrian Toma (scenarist, aflat la prima participare la o proiecție publică a filmului) și a preotului greco-catolic Cristian Borz (curator la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin).

Reamintim că în 1948, conducerea Bisericii Greco-Catolice este arestată și în 1950 este închisă în penitenciarul de la Sighet. Regimul nou instaurat interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică  episcopul  Iuliu Hossu  care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Filmul „Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

În cadrul Festivalului a mai avut loc proiecția filmului „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija”  în prezența criticului de film Irina Margareta Nistor și a părintelui Cristian Borz.  În Macedonia, de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn în râu și bărbații se întrec să o găsească. Bunăstarea și prosperitatea sunt garantate celui care o recuperează. Petrunija, o fată simplă dintr-un oraș mic de provincie se scufundă în apă și reușește să apuce crucea înaintea tuturor celorlalți. Concurenții ei devin furioși, iar implicarea unei femei în ritualul dedicat bărbaților stârnește o mare controversă în comunitate. Însă Petrunija nu renunță. A câștigat crucea și nu va renunța la ea.

Profesor Maria Borz