Razele blânde ale soarelui de dimineață încălzesc micul Betleem. Se aude ciripitul păsărelelor și forfota orașului.
La ieslea noastră, nașterea lui Isus este pusă în context, noi putând observa întregul cadru.
Într-un colț îndepărtat se văd porțile Ierusalimului, un soldat citind Decretul împăratului Cezar Augustus prin care se anunța că va avea loc recensământul.
Acest moment marchează începutul poveștii noastre, continuând pe malul Iordanului identificăm sursa forfotei, meșteșugarii s-au trezit cu noaptea în cap pentru a-și efectua munca zilnică. Trecem pe lângă atelierul fierarului, a tâmplarului, pe lângă pescari și vedem cum arată o gospodărie a timpului.
În prim-plan se află ieslea în care se va naște pruncul Isus în doar câteva ore.
În familia Don Orione, punem mare preț pe serbarea cum se cuvine a Crăciunului. Această perioadă din an reprezentând un moment în care putem să fim recunoscători pentru toate darurile vieții, un moment de bucurie și sinceritate pe care îl împărtășim cu familiile noastre, un moment în care ne întărim credința și un moment în care mulțumim pentru tot ceea ce avem și încercăm să dăm mai departe bunătatea prin gesturi semnificative, fie donând o jucărie sau zâmbindu-i colegului de bancă.
În acest timp, Maria și Iosif au ajuns în oraș și neprimiți de locatari au fost nevoiți să își găsească adăpost în peștera din marginea orașului, unde într-un moment de liniște putem auzi primele plânsete ale pruncului Isus, împrăștiind iubire și speranță tuturor. Cete de îngeri coboară din cer iar după un drum lung, călăuziți de credință, magii au ajuns să-l cinstească pe Isus.
După ce noaptea învăluie orașul în liniște, soarele răsare din nou, razele lui plăpânde încălzind orașul, dar ceva e diferit, acum în inima noastră avem parte de un nou motiv de credință.
Revenind în prezent, trebuie spusă și povestea înființării machetei. Îi datorăm mulțumiri lui Mihai, care din Noiembrie lucrează ca noi să ne putem bucura de această machetă, reprezentând micul Betleem și face acest lucru în fiecare an de când face parte din comunitatea noastră.
În același timp, îi mulțumim din suflet Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care în această dimineață a venit în mijlocul nostru, a sfințit Micul Betleem și a împărțit daruri celor mai mici.
Sofia Lupșa
Clasa a X-a A
Detalii Micul Betleem
–cine a realizat ieslea?
Mihai Bârlescu, un tânăr de 30 de ani, angajat al Liceului „Don Orione”, care a devenit membru al comunității orionine, încă din 2016.
–în ce perioadă?
Construcția a durat mai bine de o lună. La începutul lunii noiembrie Mihai, împreună cu colegii din corpul administrativ al Liceului „Don Orione”, au asamblat micul „lăcaș” în care acum se află cetatea Betleem cu ținuturile înconjurătoare, mergând astfel pe drumul nașterii Pruncului Isus.
–ce cuprinde acest Mic Betleem?
Micul Betleem inconjurat de zonele importante în drumul nașterii micului Prunc Isus.
În planul îndepărtat se află Intrarea în cetatea Ierusalim, cu soldații romani și preotul de la templu, iar un soldat citește Decretul împăratului Cezar Augustus prin care se face recensământul, iar de aici începe totul, cum Iosif si Maria sunt nevoiți să meargă în localitatea natală Betleem.
Apoi apare Râul Iordan care se varsă în Marea Moartă.
Pe malul stâng al râului Iordan este ilustrat grup de săteni, personaje în miniatură ce respectă cu fidelitate portul, tradiția și ritualuri din acea perioadă.
Într-un plan mai apropiat, sunt reprezentate diverse ateliere meșteșugărești, activități manuale specifice acelei perioade. Lemnar, firezar, pescar, fierar, gospodar sau alte activități derulate de femei în jurul unei bucătării din vremea aceea.
În planul cel mai apropiat, într-un mic colț, izolați de forfota activităților și neprimiți în sânul localității, este reprezentată peștera unde Pruncul Isus este în iesle, cu Fecioara Maria și Iosif ce îi stau alături.
Iar Corul de îngerași aflat în fața întregului așezământ, și care acompaniază bucuria nașterii lui Isus, a fost realizat de către Consiliul elevilor Don Orione.
–ce mecanism are (de sunet și mișcare a figurinelor)?
Frumusețea Micului Betleem, cu împrejurările sale, poate fi admirată doar dacă aveți răbdare să surprindeți ciclul zi-noapte. Acesta începe cu răsăritul, ciripitul păsărilor, forfota activităților de zi cu zi, și se încheie cu liniștea supremă ce apare în momentul nașterii Pruncului Isus
Ciclul durează 5 minute si implică mișcări ale unor personaje, însoțite de sunete specifice acțiunilor lor și lumini adaptate momentelor zilei.
Este de observat multitudinea de mesaje care sunt transmise prin diferite căi: vizual, auditiv și kinestezic, dar toate pentru a da naștere unor emoții în sufletul privitorului, cea de bucurie că s-a născut Pruncul Isus.
–mai există ceva asemănător în Oradea, județ sau în țară?
Nu cunoaștem să mai fie o astfel de punere în scenă a nașterii Puncului Isus. Tradiția este de a reflecta exclusiv Peștera cu pruncul Isus și magii care aduc daruri. Prezentarea unui cadru mi general, mai complex, mai fidel întregului tablou al nașterii lui Isus, este în exclusivitate.
–până când poate fi admirată?
din 17 decembrie până în 2 februarie când celebrăm Întâmpinarea Domnului,
–între ce ore se poate vizita?
de la 8.00 la 18.00
–de când există această tradiție a confecționării ieslei la Don Orione?
de când Mihai a venit în comunitatea orionină, din 2016, ieslea a prins viață prin mecanismele create marea ingeniozitate a acestui tânăr.
–ce mesaj aveți pentru cititorii noștri cu ocazia Sfintelor Sărbători?
Crăciunul – Bucuria nașterii lui Isus.
– toate simțurile duc către Bucurie, speranță, recunoștință, iubire, dăruire
– să ne oprim pentru a reflecta asupra importanței acestui eveniment. Opriți-vă din toate, Meditați la cele bune și frumoase, și vă Bucurați de nașterea lui Isus!
Comunitatea Don Orione