În urma unui rodnic proiect de parteneriat încheiat între Parohia Greco-Catolică Nașterea Maicii Domnului din Iaz, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din localitate și Protopopiatul Greco-Catolic Șimleu Silvaniei fiecare sâmbătă din Postul Crăciunului a devenit pentru copiii implicați în aceste activități ocazie pentru aprofundarea în culori a scenei Nașterii Pruncului Isus în ieslea din Betleem. Astfel sub coordonarea doamnei profesoare Ligia Pop, 12 copii au pictat fiecare o icoană pe sticlă. Activitatea s-a desfășurat la Muzeu, fiind o ocazie de descoperire a tradițiilor pe care bunicii noștri le respectau cu sfințenie la acest Praznic minunat, durata proiectului fiind de 6 săptămâni câte 3 ore în fiecare sâmbătă. Icoanele au fost pictate pe sticlă folosind foiță de aur. Copiii s-au dovedit deosebit de talentați încât au ajuns să realizeze mici și veritabile opere de artă care au fost înrămate pentru a le putea păstra fiecare ca amintire scumpă a primului Crăciun pictat.

          A doua zi de Crăciun a fost o sărbătoare specială, deoarece la sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc o ceremonie de sfințire a icoanelor pictate de copii, iar aceștia din urmă au fost premiați în biserică în prezența părintelui protopop, Nicolae Bodea, de către doamna profesoară Ligia Pop împreună cu părintele paroh, Vasile Pop, inițiatorul și coordonatorul acestui proiect la nivelul parohiei. Toate icoanele au fost expuse pe o expoziție în biserică, iar în momentul premierii fiecare copil a primit o diplomă de merit și icoana pe care a realizat-o. Ceremonia de premiere a fost una emoționantă întrucât s-a desfășurat în prezența părinților și a bunicilor, dar și a credincioșilor din parohie.

          În cuvântul de învățătură părintele protopop a subliniat importanța trăirii adecvate a sărbătorii Crăciunului, într-o atmosferă care să îmbine solemnitatea cu simplitatea amintindu-ne astfel de ieslea în care copilul Isus s-a născut pe paie reci, încălzit numai de căldura animalelor și de iubirea părinților care îl așteptau cu mare drag.

          Părintele paroh i-a felicitat pe copiii implicați în proiect pentru perseverența și răbdarea de care au dat dovadă, dar și pentru atenția și strădania dovedite în urmarea minuțioasă a tehnicii de lucru, înaintând pas cu pas spre desăvârșirea unei icoane extraordinar de frumoase. I-a îndemnat, de asemenea, să găsească cu dragoste acestor icoane un loc special în sufletul și în camera lor și să continue să se implice în acest proiect care va merge mai departe.

          Mulțumim tuturor celor care s-au implicat cu dăruire și respect în derularea activităților și Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze însutit eforturile și munca depusă!

                                                                                  Pr. Vasile Pop