„Mare participare, duminica dupa-amiaza, 22 iulie 2018, la Liturghia solemna în biserica "Sfântul Iacob" din Medjugorje cu care arhiepiscopul polonez Henryk Hoser a început slujirea sa de vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din micul sat din Bosnia Hertegovina, loc al unor presupuse aparitii mariane. În afara de numerosii credinciosi si pelerini – informeaza Vatican News – erau prezenti si nuntiul din Bosnia Hertegovina, Luigi Pezzuto, episcopul de Alessandria, Guido Gallese, si provincialul franciscanilor, parintele Mijenko Steko.

"Papa Francisc m-a trimis la Medjugorje pentru ca grija pastorala cere sa se asigure o însotire stabila si continua" a acestei comunitati parohiale "si a credinciosilor care merg în pelerinaj", a spus prelatul în omilia sa. Papa "ne trimite acolo unde exista si traiesc oamenii, unde credinciosii se aduna cautând lumina de mântuire".

"La Medjugorje – a amintit monseniorul Hoser – vin pelerini de departe, din circa 80 de tari din lume": pentru a parcurge atâtia kilometri "trebuie sa se aiba o motivatie ferma si hotarâta". "Însa cuvântul «îndepartati» înseamna si un alt lucru; înseamna o situatie existentiala a atâtora care s-au îndepartat de Dumnezeu, de Cristos, de Biserica lor si de lumina care da sens vietii, pentru a o orienta si a-i da scopul vital demn, care merita sa fie trait".

"Aceasta misiune – a adaugat episcopul – se refera la fel nu numai la cei îndepartati, ci si la cei apropiati. Asta si într-un sens dublu: apropiati pentru ca locuiesc de multe generatii în acest loc si teritoriu; apropiati pentru ca sunt enoriasii din Medjugorje; apropiati pentru ca de treizeci si sapte de ani sunt martorii atâtor evenimente din aceasta regiune. Într-un alt sens, sunt apropiati si toti cei care traiesc o credinta arzatoarea si calduroasa, care vor sa fie în contact intim si recunoscator cu Domnul".

Vorbind despre cultul celebrat de multi ani la Medjugorje, Hoser a subliniat ca "este vorba într-adevar despre un cult cristocentric, pentru ca – asa cum spunea Paul al VI-lea – din Cristos îsi trage originea si eficacitatea, în Cristos îsi are împlinita exprimarea si prin Cristos, în Duhul Sfânt, conduce la Tatal". "Aceasta este devotiunea populara la Medjugorje: în centru Sfânta Liturghie, adoratia Preasfântului Sacrament, o frecventare masiva a sacramentului Pocaintei, însotite de celelalte forme de pietate: Rozariul, Via Crucis care fac în asa fel încât pietrele, mai înainte colturoase, cararile sa devina lustruite", a afirmat el.

"Pelerinii – a continuat vizitatorul apostolic – consacra timpul lor pentru a fi prezenti în spatiul de la Medjugorje" care "ne ofera timpul si spatiul harului divin prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu si Mama Bisericii, venerata aici cu apelativul de «Regina pacii». Este adevarat – a concluzionat monseniorul Hoser – lumea are atâta nevoie de pace: pacea inimii fiecaruia, pacea în familie, pacea sociala si pacea internationala, atât de dorita de toti, în special de cetatenii din aceasta tara, asa de încercata de razboiul din Balcani. A promova pacea înseamna a construi o civilizatie întemeiata pe iubire, pe comuniune, pe fraternitate, pe dreptate, deci pe pace si libertate".

(Dupa Vatican Insider, 23 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu