„Expozitiei „Semnul lui Iona” semnate de domnul Cristian Badilita a fost vernisata la Pitesti în data de 9 iulie si va putea fi vizitata pâna pe data 15 august 2018.
În prezenta pictorului Sorin Ilfoveanu, a istoricului Marius Oprea, a scriitoarei si jurnalistei Cristina Andrei si a celorlalti invitati autorul a prezentat expozitia „Semnul lui Iona” care este o meditatie în cheie simbolica pe marginea Evangheliei dupa Matei (simbolul fiind un termen mai larg, mai generos, mai putin confesionalizat decât icoana).
Simbolul transcende autorul nedepinzând strict de performantele sale „mestesugaresti”.

Autorul, Cristian Badilita subliniaza faptul ca: «Daca mi s-ar cere sa desenez un peste real acest lucru mi-ar fi imposibil, fiindca pur si simplu nu am talent la desen. Dar poate tocmai pentru ca nu pot desena un peste real pot sa „închipui” un peste-simbol, un „peste transreal”. În felul acesta rog sa fie vazute, citite, percepute si interpretate simbolurile din expozitie. Cum se stie, termenul „simbol” provine de la verbul grec syn-ballein, „a pune împreuna”, „a reuni”. „Simbolul” era o bucata de ceramica rupta în doua cu prilejul încheierii unui contract. Fiecare dintre „contractanti” primea o jumatate. Cele doua jumatati erau „puse împreuna” la ratificarea sau la ruperea contractului.

Expozitia de fata ilustreaza, si în alt plan, semnificatia originara a „simbolului”. Ea „pune împreuna” imaginea cu textul evanghelic, într-o versiune proprie, foarte fidela originalului grec. La început a fost asadar cititorul evangheliei. A urmat traducatorul ei din greaca veche în româna secolului XXI tinând cont de cele mai fiabile editii. Lor li s-a alaturat poetul-teolog care, de data aceasta, inventeaza metafore vizuale, nu semantic-auditive. Atât despre autor si despre specificitatea lucrarilor! Ele ar fi continuat sa astepte, cuminti, în ascunzisul lor, daca episcopul Virgil Bercea nu ar fi raspuns, cu promptitudinea-i obisnuita, propunerii de a organiza o expozitie în memoria celor sapte episcopi greco-catolici arestati acum saptezeci de ani, când Biserica fauritoare a României moderne a fost scoasa în afara ne-legii comuniste».

Expozitia este închinata celor sapte episcopi-martiri si, prin ei, Bisericii adevarate a lui Isus Hristos, una, demna, curajoasa, nesupusa vremilor si compromisurilor de un veac sau de o clipa.