„Cine se astepta, sâmbata trecuta, ca la „Santo Stefano degli Abissini” unde se celebra casatoria dintre un membru al Garzii Elvetiene si o angajata de la Muzeele Vaticane sa ajunga Papa Francisc? Sotii, Luca Elia Maria Schafer si braziliana Leticia Vera, au adresat Pontifului cererea de a participa la casatoria lor, dar nu sperau ei cine stie ce. În schimb, Papa Bergoglio, fara nici un anunt, a ajuns în vechea bisericuta din Vatican care se ridica în spatele Bazilicii San Pietro.
Pr. Renato dos Santos, preotul brazilian ce a celebrat nunta, a fost uluit când, intrând în sacristie pentru a se pregati pentru Liturghie, l-a gasit pe Papa care astepta asezat si zâmbitor. „Niciodata în viata mea nu m-as fi gândit sa îl gasesc pe Papa într-o sacristie”, a declarat într-un interviu pentru Vatican News. „Invitatii se întrebau unul pe altul daca cel pe care îl vedeau în fata lor era cu adevarat Papa Francisc. Am vazut în el pe adevaratul paroh care se îngrijeste de oile sale din parohie, cu toata dulceata si duiosia sa.” Cei care au difuzat stirea despre prezenta Papei la casatorie au fost ceilalti preoti prezenti pe diferitele retele sociale. Pr. Omar Reposo, rector al Sanctuarului „Cristos Rascumparatorul – Corcovado” (Rio de Janeiro), de pe contul sau Instagram, a publicat fotografia Pontifului cu sotii însotita de explicatia: „Priviti cine a venit în mod surprinzator! Papa Francisc surprinde mereu!”
În predica sa – mai relateaza pr. dos Santos – Papa Francisc a indicat trei actiuni pentru a trai pe deplin darul casatoriei: „A începe, a se opri, a relua drumul”. Pontiful „are la inima valoarea casatoriei”, a afirmat preotul, „în el este iubire fata de acest Sacrament care da început unei familii si care vrea sa îl puna pe Dumnezeu în centru”. Nu este prima oara când Papa Francisc prezideaza o casatorie în Vatican: sa ne amintim de ceremonia nuptiala a 20 de cupluri la San Pietro, în septembrie 2014, sau aceea a unui cuplu de surzi celebrata în capela din Casa Santa Marta, în iulie 2016. Fara a uita, pe filonul surprizelor, vestita „casatorie în avion” a stewardesei si stewardului chilieni aflati la serviciu în avionul cu care Papa calatorea în timpul vizitei din ianuarie în Chile.

(material Vatican Insider tradus de pr. Mihai Patrascu pentru ITRC.ro)