Prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea în mijlocul oamenilor săraci care iau masa de prânz la cantina socială Maria Rosa a fost prilejuită de Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru a III-a Zi Mondială a Săracilor, din 17 noiembrie 2019: ”Nădejdea celor săraci nu va pieri pentru totdeauna”.

Preasfinția Sa Virgil un participant activ la servirea meselor pentru cei săraci, în fiecare an în ziua de Crăciun și de Paști, de data aceasta nu a fost singur. Au răspuns invitației Asociației Caritas Eparhial Oradea, de a fi alături de Preasfinția Sa și împreună cu cei mai nevoiași din comunitate, părintele protopop de Oradea, Gavril Buboi, parohul Catedralei ”Sfântul Nicolae” din Oradea, părintele Ovidiu Duma, parohul bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, părintele Iulian Robu, parohul bisericii ”Sfântul Gheorghe” Olosig, părintele Eduard Fischer, parohul bisericii ”Sfântul Dumitru”, părintele Ernest Horvat, parohul bisericii ”Duminica Tuturor Sfinților”, părintele Mihai Fechetă, domnul Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione”, din partea Liceului Teologic Iuliu Maniu, domnul Traian Ostahie, Ramona Dragoș, din partea Biroului Pastoral pentru Laici și, din partea Seminarului Teologic ”Sfinții Trei Ierarhi”, părintele rector Anton Cioba, însoțit de cinci seminariști. Alți patru seminariști au ajutat în prima parte a dimineții la pregătirea mesei de prânz.

Cei 35 de beneficiari au avut astfel ocazia de a-i cunoaște pe cei care, prin intermediul și ajutorul lor, se fac colecte în biserici și școli și astfel Caritas poate să susțină cantina socială și, implicit, să le asigure masa de prânz.

Preasfinția Sa Virgil, alături de cei doi voluntari prezenți, a distribuit masa de prânz celor prezenți, mai întâi beneficiarilor de drept și apoi celor invitați de a prânzi cu ei.

Prânzul a fost unul obișnuit de zi de luni, ciorbă de legume, cuşcuş cu carne și o felie de pâine și, cu totul special, o ciocolată oferită de PSS Virgil.

La sfârșitul prânzului, Preasfințitul Virgil i-a încurajat pe cei care, din varii motive, sunt nevoiți să apeleze la această masă. Pe unii dintre ei cunoscându-i personal pentru că, nu odată, îi ajută. Cu rugăciunea Tatăl Nostru…, rostită de toți cei prezenți, beneficiari și invitați, masa de prânz s-a încheiat cu binecuvântarea Preasfinției Sale.

 

După plecarea beneficiarilor, PSS Virgil a stat de vorbă cu invitații, mulțumindu-le că au acceptat invitația Caritas-ului și implicită a Sfinției Sale de a se opri, pentru un ceas două și a sta împreună cu cei săraci la masă, cu cei despre care fiecare dintre ei vorbesc, îi încurajează și le stau aproape. ”Într-un fel sau altul – a spus PSS Virgil – toți suntem săraci. Avem fiecare dintre noi sărăciile noastre, poate nu ca aceste persoane, de aceea ar trebui fiecare să avem grijă de noi și de cei din jurul nostru, pentru că pe săraci pururi îi avem cu noi”.

Președintele Asociației Caritas le-a mulțumit celor care au răspuns invitației de a veni și a vedea cu propriii lor ochi unde ajung colectele pe care le propune Caritas și de a vedea condițiile în care cei nevoiași iau masa de prânz. Le-a mulțumit și pentru implicarea fiecăruia, în parte, pentru că nu se îngrijesc doar de partea spirituală și sufletească a celor pe care îi conduc spiritual, ci îi ajută și să facă binele.

Tuturor celor care faceți binele și vă amintiți de cei săraci, Domnul să vă dea însutit. Binecuvântarea Domnului să pogoare peste voi și peste familiile voastre!

Caritas