„Cu moartea pe 5 iulie a Cardinalului Jean-Louis Tauran, oficiul de camerlengo este acum vacant. Fiind o functie importanta, în special în perioada dintre moartea unui Papa si alegerea Succesorului sai, Biserica asteapta ca Papa Francisc sa numeasca un nou camerlengo. Este vorba de unul din cei doi oficiali din Curia Romana ce nu îsi pierd oficiile odata cu moartea Papei. Cardinalul camerlengo este cel care administreaza finantele si bunurile Bisericii în perioada interregnum.

Exista însa si varianta ca Papa Francisc sa nu aleaga un camerlengo, asemenea Venerabilului Papa Pius al XII-lea în 1941. La moartea Cardinalului Lorenzo Lauri, Papa Pius nu a numit un succesor pentru camerlengo, iar la moartea sa, în 1958, Cardinalii l-au ales, la începutul perioadei sede vacante, pe Cardinalul Benedetto Aloisi Masella pentru aceasta functie. Îndatoririle sunt stabilite de constitutiile apostolice „Pastor bonus” si „Universi dominici gregis”. La nr. 17, „Universi dominici gregis” stabileste: „Cardinalul camerlengo al Sfintei Biserici Romane trebuie sa constate oficial moartea Papei si trebuie sa sigileze biroul si dormitorul Papei si apoi întregul apartament papal”.

Cardinalul camerlengo este responsabil de asemenea sa îl anunte pe Cardinalul Vicar al Romei de moartea Papei, care la rândul sau anunta poporul Romei printr-un anunt special. El preia în posesie Palatul Apostolic din Vatican si Palatele Lateran si Castel Gandolfo, ocupându-se de administrarea lor. „În timpul cât Scaunul Apostolic e vacant, Cardinalul camerlengo al Sfintei Biserici Romane are datoria de a pazi si administra bunurile si drepturile Sfântului Scaun, ajutat de trei Cardinali asistenti, consultând opiniile Colegiului Cardinalilor o data pentru problemele de mica importanta si de fiecare data când apar probleme grave”, se mai spune în constitutia amintita.

Dupa ce va fi numit, noul camerlengo va jura în fata Papei, care îi va da un sceptru, simbol al autoritatii sale. Actualul sceptru, îmbracat în catifea rosie, dateaza din vremea Papa Benedict al XV-lea (1854-1922).

Sursa: https://www.catholica.ro