„Oratoriul „Colt de Rai” de pe lânga Parohia „Sfintii Trei Ierarhi” Beius a organizat o tabara ecumenica de vara la Moneasa cu tema: „Isus este bucuria mea, în rest totul este vanitate” (a IV-a editie). Organizata în parteneriat cu Protopopiatul Greco-Catolic Beius si Asociatia „Ave Miriam”, tabara a fost subventionata partial din bunavointa Parohiei Beius si a diversilor binecuvântati donatori (Reuniunea Mariana si producatori locali).
Copiii cursanti la orele de religie greco-catolica din scolile beiusene, dar si cei participanti la activitatile de peste an desfasurate în cadrul oratoriului parohial, indiferent de religie, au fost recompensati cu o petrecere împreuna a timpului în fraternitate, cateheza, drumetii si joc.
Perioada petrecuta la Vila Dende, 25-28 iunie, a fost presarata cu voiosie si comuniune. Soarele s-a aratat cumpatat pe bolta cereasca, dar suficient pentru a da ocazia copiilor de a petrece câteva ore la strand si în drumetie. Veselia a fost deplina în piscinele animate de „grupul celor 38” si pe Lacul Linistit brazdat de hidrobiciclete, dar nelipsita nici pe traseul spre Cuptorul Schmeltz (cuptorul de topit fier), apoi spre cariera de marmora. Energia ramasa încerca sa se consume si pe terenul de fotbal (alaturi de domnul Laza Cristian, responsabil pe sport), pe care se împleticeau picioarele celor mici si mari. Ploaia, mai darnica, nu a înnorat timpul ci l-a fructificat prin cateheza, vizionare de film, jocuri comunitare si placute conversatii amicale. Cei prezenti au avut ocazia de a viziona un film crestin, cu un mesaj profund, mereu actual, intitulat: „State buoni se potete (Fiti cuminti daca puteti) – 1983” care îl prezinta pe Sfântul Filip Neri, cel care a înfiintat primul oratoriu. Copiii au învatat cântecul „Vanitatea vanitatii (Vanita di vanita)”, cântec central al respectivului film. Acesta, putem afirma cu smerenie si recunostinta, a fost cântat în premiera în limba româna aici, datorita traducerii de catre parintele Sabau Cristian si a adaptarii muzicale de catre dirijorul corului parohial, domnul Zoltan Boldis si doamna Carmen Zima, coordonatoarea oratoriului. Catehezele sustinute de parintele Zorel, spiritualul oratoriului, au avut ca tema centrala: „Isus este bucuria mea, în rest totul este vanitate”. Parcurgând diverse pericope evanghelice, copiii au descoperit ca ei sunt privilegiati si demni „mostenitori ai Împaratiei”, prin dragostea pe care sunt invitati sa o poarte Domnului, dar si parintilor si aproapelui. Vigilenta si curatia „ochiului, luminator al trupului” trebuie pastrare prin rugaciune, haruri sacramentale si lecturi crestine pentru a parcurge cu fidelitate calea propriei vieti spre Tatal ceresc. Isus este adevarata bucurie si comoara a noastra, restul, o alta abordare, o alta atitudine fiind doar vanitate. În tot acest timp, încadrat în rugaciune, de dimineata ori de seara, se simtea constant binecuvântarea divina si bucuria data de sentimentul de familie în jurul lui Isus.
Parintii prezenti, alaturi de organizatoarea taberei, doamna Carmen Zima, au petrecut discret, dar mereu prezent, copiii în activitatile lor, pentru a fi mereu în siguranta, prietenie neumbrita si mereu cu cele necesare asigurate (hrana, vorba si grija parinteasca). În momentele de veselie, vârsta nu a facut diferente, mici si mari, petrecând împreuna si prin dans.
Totul a fost încununat cu primirea harurilor prin celebrarea Sfintei Liturghii de catre preotii prezenti, parintele Zima Zorel, paroh si protopop de Beius, si parintele Oprea Ionut, paroh de Petrani. Evanghelia zilei, cu întrebarea centrala: „cine sunt mama Mea si fratii Mei?” a oferit ocazia concluziei finale: si eu pot sa fiu acel frate ori sora al lui Isus prin ascultarea si împlinirea cuvântului Sau; astfel, mi se ofera bucuria deplina de a fi membru al acestei familii, restul e desertaciune.