„Duminica, 21 iunie, comunitatea greco-catolica româneasca din Viena si-a sarbatorit hramul – Pogorârea Sf. Spirit.
Liturghia a început la orele 10.00. Alaturi de P.S.S. Dr. Virgil Bercea au concelebrat preotii: Pr. Mag. Vasile Lutai, Rector al Misiunii Române Unite din Viena, Msgr. Dr. Larry Hogan, Presedintele „International Theological Institute” din Gaming, Pr. Gheorghita Dobrica – Graz, împreuna cu credinciosii, Msgr. Prot. Cristian Sabau – Cluj-Napoca, Pr. Florin Gutiu – Oradea, Pr. Vasile Iusco, Oncesti – Maramures, Pr. Drd. Iulian Hotico – Viena, si diaconii: Drd. Alexandru Dumitru Suciu din Viena si Lic. Teol. Calin Sechelea, din Gaming. Alaturi s-au aflat si doi diaconi de rit latin: Mag. Flaviu Farcas si Mag. Hanz Klemp.
Alaturi de cei aproximativ 250 de credinciosi au fost prezenti membrii corpului diplomatic de la Viena, printre care: E.S. D-na Silvia Davidoiu, ambasador extraordinar si plenipotentiar al României în Republica Austria, Dl. Liviu Bota, ambasadorul României pe lânga organizatiile internationale cu sediul la Viena, Dl. Dan Pârvulescu, seful sectiei consulare, dar si reprezentantii unor institutii importante printre care: Dr. Johann Marte, Presedintele Pro Oriente si fost director al Bibliotecii Nationale din Austria, si Dr. Othmar Kolar, director la Missio Pro Europa. Surpriza cea mare a fost prezenta D-lui Mircea Geoana, Presedintele Senatului României si Presedinte PSD, însotit de sotia sa, D-na Mihaela Geoana – Presedinte Crucea Rosie România, si de copiii sai. De asemenea, a fost prezent si Dl. Academician Dr. Ioan Aurel Pop, Directorul Institutului de Studii Transilvane si multe alte personalitati din România si Austria, reprezentantul Eparhiei de Oradea în Austria, Mag. Eugen Clintoc – coordonator de proiecte Eparhia Româna Unita Oradea – Arhiepiscopia Romano-Catolica Viena, alaturi de Dl. Ioan Godja, Presedintele asociatiei culturale Unirea din Wiener Neustadt.
Predica P.S.S. Virgil a captivat auditoriul si a luminat prin întelepciunea tâlcuirii Evangheliei zilei. La sfârsitul Sf. Liturghii, P.S.S. Virgil a multumit parintelui paroh pentru invitatie, oficialitatilor pentru prezenta, si credinciosilor pentru rabdarea si credinta lor. De asemenea, a multumit în mod special solistilor din cor: Doamnei Simina Ivan, solista la Opera de Stat din Viena si D-lui Liviu Burz de la Opera de Stat din Viena.
O a doua surpriza a fost citirea de catre P.S.S. Virgil a decretului de numire în functia de canonic metropolitan a parintelui paroh Vasile Lutai, decret semnat de Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscop Major.
Agapa frateasca a fost un motiv de bucurie si sarbatoare. Au cântat: Fanfara Elevilor „Gabriel Chaborschi”, taraful liceului de Arte din Râmnicu Vâlcea, Dl. Liviu Burz – principalul animator, Florin Filimon student la Conservator si d-ra Delia Denise Godja, o cunoscuta cântareata în plina ascensiune.
P.S.S. Virgil a plecat cu gândul de a reveni în Viena si în Austria. Acest lucru se va întâmpla curând, deoarece pe 12 iulie va celebra Sf. Liturghie Arhiereasca la Graz, în parohia pastorita de Pr. Drd. Gheorghita Dobrica.
Cu acest prilej lansam si site-ul parohiei noastre www.ruk-wien.at . Site-ul este în continua dezvoltare si actualizare.