„Marti, 11 octombrie 2011, la Chisinau, s-au deschis lucrarile Primei Saptamâni Sociale a Catolicilor din Republica Moldova. Acestea au debutat cu Sfânta Liturghie celebrata de mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano Laziale (Italia), împreuna cu mons. Anton Cosa, episcop de Chisinau si mons. Arrigo Miglio, episcop de Ivrea. Lucrarile au fost deschise cu salutul adresat participantilor de P.S. Anton.
Prima zi a Saptamânii Sociale care s-a desfasurat sub deviza „Curajul de a creste alaturi de cei din urma” a avut ca tema „Angajamentul social al catolicilor din Republica Moldova”.
Cultivarea împreuna de credite si angajamente sociale, în cadrul diferitelor Biserici crestine: aceasta speranta a fost exprimata la Chisinau (Moldova) de catre reprezentantii ortodocsi ai celor doua mitropolii prezente în tara, care au intervenit în prima zi a Saptamânii Sociale Catolice din Moldova pe tema „curajul de a creste, alaturi de cei din urma”. „Acesti oameni au nevoie si merita respectul si sprijinul nostru”, a declarat Mitropolitul Vladimir (Mitropolia Moldovei, Patriarhia Moscovei) în mesajul sau. Potrivit mitropolitului, obiectivul pe care Bisericile Catolica si Ortodoxa îl poate urmari împreuna este „sa-si uneasca fortele” într-un angajament social care va aduce „un zâmbet pe buzele celor saraci si speranta în inima Lui”. Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei a citit un mesaj de la Mitropolitul Petru inspirat de tema Saptamânii Sociale. Aceasta s-a axat pe necesitatea evanghelica de a fi alaturi de aproapele nostru, deoarece „în aproapele nostru, indiferent de statutul acestuia, noi îl percepem pe Dumnezeu”.
Doctrina sociala a Bisericii nu este un sistem închis, ci mai degraba este mereu deschisa la întrebarile noi care apar în mod constant si necesita contributia tuturor carismelor, experientele si competentele. Mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano si presedinte al Comisiei pentru Doctrina Credintei, Proclamatie si Cateheza a Conferintei Episcopale Italiene (CEI), a reafirmat acest punct de vedere în cadrul întâlnirii sociale. Discursul sau sa concentrat pe „angajamentul social în comuniune cu Magisteriul Bisericii”.
Episcopul a explicat ca doctrina sociala nu se limiteaza la a aminti „principii generale”, ea „ofera tuturor crestinilor, barbati si femei, o colectie de principii pentru reflectie, criterii de judecata si directive de actiune care sunt punctul de plecare pentru un responsabil al societatii”. Sarcina Magisteriului Bisericii, de fapt, este de a „ilumina cu Evanghelia cai comune de eliberare si dezvoltare” a omului, iar subiectul doctrinei sociale „este Biserica în plinatatea ei: expresie atât de catolicitate cât si de unitate”. „Teologia nu poate fi obiectul acesteia”, a concluzionat el, pentru ca este „doctrina a Bisericii”.