„Un numar de patru cardinali – Pietro Parolin, Leonardo Sandri, Marc Ouellet si Fernando Filoni – au fost promovati de papa Francisc în ordinul episcopal din Colegiul cardinalilor. Decizia a fost luata de Sfântul Parinte în cadrul audientei acordata pe 12 iunie a.c. substitutului Sectiei pentru Afacerile Generale, arhiepiscopul Angelo Becciu, si intra în vigoare pe 28 iunie 2018 prin publicarea ei în cotidianul «L’Osservatore Romano» si, succesiv, în seria oficiala de documente ”Acta Apostolicae Sedis”.
Potrivit rescriptului, cardinalii cooptati în ordinul episcopal din Colegiul cardinalilor primesc aceeasi demnitate pe care o detin cardinalii titulari ai unei biserici asa-zise ”suburbicare” (din suburbia antica a Romei), facându-se derogare de la canoanele 350 §§ 1-2 si 352 §§ 2-3 din Codul de Drept Canonic.
Cei patru prelati care fost promovati sunt Pietro Parolin, secretar de stat, titularul bisericii ”Sfintii Simon si Iuda Tadeul”, cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregatiei pentru Bisericile orientale, titularul bisericii ”Sfintii Blaziu si Carol de pe Via dei Catinari”, cardinalul Marc Ouellet, prefectul Congregatiei pentru episcopi, titularul bisericii ”Sfânta Maria de pe Via Traspontina”, si cardinalul Fernando Filoni, prefectul Congregatiei pentru evanghelizarea popoarelor, titularul bisericii ”Fecioara Maria din Coromoto în Piata Sf. Ioan al lui Dumnezeu”.
”Pontifii Romani”, se afirma în rescriptul audientei, ”au privit întotdeauna cu predilectie fraterna la Colegiul Parintilor Cardinali. Ei ofera, într-adevar, un sprijin special misiunii de Succesor al lui Petru, aducându-si contributia pretioasa de experienta si slujire a Bisericilor particulare raspândite în lumea întreaga si îmbogatind de o maniera eficace legatura de comuniune cu Biserica Romei”.
”În aceste ultime decenii”, se mai precizeaza în rescriptul pontifical, ”s-a înregistrat o crestere semnificativa a Colegiului cardinalilor. În rândul acestora, în timp ce unii membri apartinând ordinelor prezbiterale si diaconale au crescut în mod considerabil, numarul celor care fac parte din ordinul episcopal a ramas constant si neschimbat în decursul timpului”. Decizia Sfântului Parinte raspunde astfel la necesitatea de a largi actuala compozitie a ordinului episcopal din cadrul Colegiului cardinalilor.


A. Danca
Sursa: https://www.vaticannews.va/ro.html