„Parohia “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” – Forli a avut marea bucurie de a-l primi în vizita pastorala pe PS Virgil Bercea – responsabil pentru parohiile greco-cattolice din diaspora.
Dupa ce a vizitat bisericile dedicate comunitatilor românesti pastorite de pr. Mihai David, respectiv Biserica „Sfântului Francisc” – Forli si Biserica „Boccaquattro”- Cesena, Preasfintitul Parinte Virgil l-a întâlnit pe Episcopul Diecezei de Cesena-Sarsina. Apoi a avut o întrevedere cu don Pietro Fabbri – Vicar Episcopal al Diecezei de Forli-Bertinoro si D-nul Sauro Bandi – Directorul Caritasului Diecezan Forli.
Duminica, 5 noiembrie, Parohia “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, a aniversat 15 ani de la prima Liturghie pentru românii din Forli si a sarbatorit totodata intrarea în biserica noua: „Biserica Sfântului Francisc”.
Preacinstitii oaspeti au fost întâmpinati asa cum e traditia româneasca: cu pâine si sare, simbol al ospitalitatii si prieteniei caracteristice românilor chiar si atunci când sunt departe de tara noastra draga.
Înaintea Liturghiei a avut loc o Procesiune în jurul bisericii cu Sfintele Relicve ale Sfintilor: Sf. Francisc de Assisi, Sf. Anton di Padova, Sf. Rita de Cascia, Sfintilor Ioachim si Ana, Sf. Andrei, Sf. Cruce si un spin din Coroana de Spini a Mântuitorului nostru, fragment din Vesmântul Maicii Domnului.
La Sfântul Altar au concelebrat alaturi de Arhiereul nostru: Preasfintitul Lino Pizzi – Episcopul Diecezei Forli-Bertinoro, Mons. Ioan Pop – Coordonatorul national al comunitatilor greco-catolice, pr. Marinel Muresan – Vicar pentru Italia-centru, pr. Mihai David – Protopop pentru Emilia-Romagna si Marche pr. Eduard Constantin Roman – administratorul Seminarului Oradea, precum si preotii si diaconii din Protopopiatul Emilia-Romagna si Marche: pr. Augustin-Horea Costinas – Parohia „Sf. Gheorghe” din Faenza, pr. Tiberiu Sîrbu – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Imola, pr. Cristian Coste – Parohia „Sf. Nicolae” din Rimini, pr. Ioan Feier – Parohia „Sf. Andrei” din Mirandola, pr. Marius Gosea – Parohia „Sf. Andrei” din Recanati, pr. Aron Coroian – Parohia „Sf.tii Petru si Pavel” Ravenna, pr. diacon Danut Buticas – Mirandola si pr. diacon Octavian Frinc – Modena.
La Arhiereasca Liturghie au participat autoritatile civile: D-nul Eugen Serbanescu – Consul General al României la Bologna, D-nul Raoul Mosconi – Consilier cu politicile sociale la Primaria din Forli, D-nul Daniele Giulianini – vicecomandant administrativ al Politiei Municipale Forli, D-nul Roberto Ravaioli – Director Migrantes Forli, D-nul Giovanni de Santis – Presedintele Banco Alimentare, D-nul Giampiero Mondini – Presedinte al Cooperativei „Ceramica” Imola.
Alaturi de enoriasii Parohiei “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, s-au bucurat de prezenta în mijlocul nostru a Preasfintitului Virgil si credinciosi veniti cu pastorii lor din tot Protopopiatul Emilia-Romagna si Marche.
Într-o armonioasa colaborare au însufletit Dumnezeiasca Liturghie: corul Parohiei din Forli condus de cantorul ipod. Ciprian Dronca, grupul „Rinnovamento dello Spirito” din Forli, grupul „Morosenii” din Mirandola.
Vorbind despre Evanghelia Duminicii, „Bogatul nemilostiv si saracul Lazar” (Lc 16, 19-31), Preasfintia Sa a spus: „cel ce sta la poarta si bate de data aceasta este un sarac”. „Unde este poarta? Cine e Lazar? Cine e bogatul?”
"O poarta exista mereu între noi”, la fel astazi între popoare a subliniat Pss. Virgil, continuând: „Trebuie sa fim generatia Centenarului care stim sa-i onoram pe înaintasii nostri si pe cei ce au luptat pentru unitate. Noi trebuie sa fim demni într-o Europa a tuturor popoarelor, într-o Europa crestina!”. „Europa ne-a deschis niste porti. Oriunde sunteti sa nu va uitati demnitatea” – ne-a îndemnat Preasfintitul Parinte – pentru ca „unii prin altii ne mântuim!”. „Indiferent de confesiune, înainte de toate suntem români!”.
„Adesea aceasta poarta exista în familiile noastre si nu mai putem sa comunicam unul cu altul”, dar, ne-a reamintit Preasfintia Sa: „Unul cu celalalat ne mântuim! Si ajungem sus sau jos. Cât de mult îl aud pe sotul, sotia care bate la poarta sufletului?”
A multumit apoi Preasfintiei sale Lino Pizzi: „Multumim Episcopului pentru ca de 15 ani ne-a deschis poarta cu generozitate pentru ca sa ne pastram credinta si demnitatea”.
Referindu-se la „cine este saracul”, Pss. Virgil afirma: „Fiind atât de multi saraci, nu mai reusim sa le dam la fiecare un banut”, dar este tocmai el „saracul cel ce ne ajuta sa ajungem în Împaratia Cerurilor”.
Preasfintitul Parinte a evidentiat faptul ca bogatul nu avea un nume, spre deosebire de saracul numit Lazar. „Suntem acei bogati fara nume sau suntem acel Lazar care are un nume? Fiecare avem un nume primit la botez. Stim sa ne onoram acest nume sau tinem portile închise, nu permitem sa se apropie nimeni de noi?”
„Nu uitati: acolo acasa sunt niste oameni dragi ce cred în dumneavoastra. Curaj dragilor!”, ne-a încurajat Preasfintia Sa.
„Dincolo de poarta nu e bogatul, ci e Mântuitorul! Si el nu uita niciodata sa ne deschida usa. Dar noi îi deschidem usa când El bate?” a mai spus Pss. Virgil îndemnându-ne: „Sa fiti demni absolut oricând si în orice moment! Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!”
Preasfintia Sa Virgil Bercea a binecuvântat prin stropirea cu apa sfintita colaci facuti de mâini de români si oferiti de consilieri ai parohiei în semn de multumire adusa Bunului Dumnezeu pentru cei 15 ani de unire a românilor în Parohia “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.
Bucuria a fost prelungita cu o agapa crestineasca oferita de enoriasii parohiei si de Asociatia Românilor „Hora”. Pentru a arata ca stiu sa-si onoreze înaintasii si a exprima demnitatea lor de români, copiii – îngerasii parohiei – au sustinut un scurt spectacol recitând „Limba româneasca” si interpretând 3 cântece din Moldova, Tara Româneasca si Transilvania.
Românii prezenti la aceasta aniversare si-au exprimat împlinirea sufleteasca de a-l fi avut între noi pe Preasfintitul Parinte Virgil Bercea. Unii enoriasi ai parohiei, asisderea unui grup de credincioase din Habic – localitatea natala a Preasfintiei Sale – si-au exprimat marele regret pentru ca, din cauza muncii, nu au putut participa la aceasta întreita sarbatoare: aniversarea a 15 ani de la prima Liturghie pentru românii din Forli, intrarea în biserica noua si prezenta în mijlocul enoriasilor a Arhiereului nostru. Toti credinciosii parohiei asteapta cu mult drag reîntoarcerea Preasfintiei Sale Virgil pentru sfintirea Iconostaselor la Forli si Cesena.