„Devenita deja o traditie, Întâlnirea rectorilor si a formatorilor din seminarele greco-catolice din Europa s-a desfasurat de data aceasta la Oradea în perioada 24-27 august 2016. Evenimentul se încadreaza între actiunile pregatitoare pentru Anul Jubiliar 2017, în care Seminarul nostru va sarbatori 225 ani de existenta.
La aceasta editie a întâlnirii au participat reprezentantii seminarelor din: Presov – Slovacia (Pr. Miroslav Dancák, rector si Pr. Marko Durlák, asistent spiritual), Lviv – Ucraina (Pr. Ihor Boyko, rector si Pr. Mykhaylo Lesiv, vicerector), Nyíregyháza – Ungaria (Pr. Miklos Verdes, formator si Pr. Bence Polgári, prefect), Eichstätt – Germania (Pr. Thomas Kremer, vicerector), Blaj – România (Pr. Florian Gutiu, rector si Fr. Andrei Roman, formator) si ai Seminarului „Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan” Oradea, gazda evenimentului: Pr. Anton Cioba, rector, Fr. Florin Bode, vicerector, Pr. Eduard Roman, administrator si Pr. Anton Rus, asistent spiritual.
Oaspetii din strainatate au venit la Oradea, unii pentru prima data vizitând România, cu dorinta cunoasterii realitatii Bisericii Române Unite care a dat atâtia martiri în perioada comunista, dar si a tarii noastre în general.
Programul a început cu Slujba Vecerniei celebrata în Capela Seminarului urmata de cina si de o întâlnire de cunoastere si prezentare a realitatii seminarului fiecarui reprezentant. Aici a fost momentul în care le-am prezentat mai pe larg situatia Bisericii Catolice din România, în special cea a Bisericii Greco-Catolice, precum si câteva aspecte istorice ale tarii noastre. Preasfintia Sa Virgil Bercea i-a întâmpinat pe oaspeti, asigurându-i de sentimentele de gratitudine pentru acceptarea invitatiei de a veni în vizita la noi.
A doua zi a început cu Sfânta Liturghie celebrata în Biserica Seminarului dupa care oaspetilor li s-a facut un tur al Oradiei, acestia fiind încântati de frumusetea rara pe care o ofera cel mai frumos oras din România, conform unui sondaj recent. Am vizitat împreuna Catedrala „Sfântul Nicolae”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, care a împlinit recent 230 ani de existenta, astfel fiind cea mai veche scoala româneasca din Oradea, Bazilica Romano Catolica, si Biserica „Schimbarea la Fata” din Velenta. Seara am participat toti la o meditatia „Sfânta Fecioara Maria, mama preotului”, tinuta de Sr. Ligia Man, seara concluzionându-se cu Slujba Paraclisului Maicii Domnului, celebrata tot în Biserica Seminarului.
Un moment important l-a constituit Sfânta Liturghie arhiereasca celebrata în ziua de vineri, moment în care Preasfintia Sa Virgil le-a multumit din nou celor prezenti, subliniind importanta cunoasterii reciproce a formatorilor din seminarele greco-catolice. Aceasta a fost si ziua în care, pentru a le arata frumusetile României, am plecat împreuna la Pestera Ursilor din localitatea Chiscau, judetul Bihor, iar la întoarcere am vizitat bisericile parohiale din Pocola si Baile Felix.
Toate momentele formale si informale ale întâlnirii s-au dovedit a fi utile atât pentru cunoasterea reciproca cât si pentru demararea unor proiecte comune în ceea ce priveste învatamântul teologic precum si formarea viitorilor preoti greco-catolici din Europa. Faptul ca Preasfintia Sa Virgil a participat în mare parte la momentele întâlnirilor noastre este o dovada ca pentru orice episcop seminarul reprezinta locul central al eparhiei, locul unde se formeaza viitorii pastori de suflete. Având în vedere ca formarea viitorilor preoti se desfasoara si în cadrul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, am avut o întâlnire si cu domnul Ionut Popescu, directorul Departamentului din Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj Napoca. De altfel, între facultatile de Teologie din diferitele tari participante exista deja o colaborare frumoasa între profesori, acestia participând la diferitele simpozioane organizate de diferitele Facultati.
Ultima zi a întâlnirii a fost si cea în care s-a decis unde sa se desfasoare urmatoarea întâlnire a rectorilor si a formatorilor din Seminarele Greco-Catolice din Europa. Aceasta va avea loc în Ucraina, în perioada 23-27 august 2017, gazda fiind Seminarul Sfântul Spirit din Lviv, care actualmente are 220 de seminaristi. La aceasta întâlnire vor participa si reprezentanti ale celorlalte cinci seminare greco-catolice ucrainiene.

Rector