„Noile victime ale traficului de fiinte umane în Europa sunt copii romi din România, care sunt fortati sa cerseasca pe strazi sau sa fure. Acestia sunt vânduti de la un grup de trafic la altul, de la o tara la alta, pe tot cuprinsul Europei.
Fenomenul traficului de fiinte umane este în continua crestere, a declarat pentru SIR, Geneviève Colas, seful biroului anti-trafic al Secours Catholique (Caritas Franta), în cadrul grupurilor de discutii despre victimele traficului de fiinte umane, organizate în cadrul celui de al 11-lea Forum Social Mondial care se desfasoara în aceasta perioada la Dakar. „Numarul victimelor din România si Bulgaria au crescut odata cu extinderea Uniunii Europene si deschiderea frontierelor”, a spus ea. Secours Catholique lucreaza în acest domeniu de zece ani si trebuie subliniat faptul ca femeile exploatate în scopuri sexuale nu sunt singurele victime ale traficului de persoane. Exista victime si printre barbati si copii, iar sclavia interna si munca fortata sunt, de asemenea, parte a acestei probleme. „Scopul nostru este de a sensibiliza oamenii, judecatorii, politia si serviciile sociale de faptul ca majoritatea copiilor veniti din România sunt victime”, a explicat doamna Colas. „Nu este usor, din cauza prejudecatilor puternice împotriva lor”.
Secours Catholique, multumita unui proiect finantat în egala masura de catre UE, agentiile ONU si ministerele franceze, acorda sprijin victimelor în Franta si în tarile lor de origine (Ucraina, România, Bulgaria, Kosovo, si Albania), prin oferirea femeilor, barbatilor si copiilor care au astfel de probleme, de adaposturi sigure pentru a-i proteja de traficanti. Mai mult decât atât, aceasta desfasoara activitati de lobby si advocacy pentru a încuraja institutiile europene si nationale „pentru a schimba legile sau a le pune în aplicare”. În viitor, „speranta noastra este de a spori colaborarea dintre Franta si Italia, pentru ca aceste tari au aceleasi prejudecati si legi similare represive”, a concluzionat doamna Colas.