„Alexandru Todea s-a nascut la 5 iunie 1912 în comuna Teleac, judetul Mures, fiind al 13-lea copil din cei 16 ai familiei Gheorghe si Maria Todea. A urmat clasele gimnaziale la Reghin, iar cele superioare la Liceul "Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj.

La Blaj a locuit la Manastirea Asumptionistilor, "Casa Domnului", potrivit site-ului https://www.egco.ro/. Dupa un an de studii teologice la Blaj, mitropolitul Vasile Suciu l-a trimis la Roma, la Colegiul "De Propaganda Fide".
A fost hirotonit diacon în 1938, de catre episcopul de Cluj-Gherla, viitorul cardinal Iuliu Hossu, si sfintit preot un an mai târziu.
În 1940, dupa obtinerea doctoratului în teologie, s-a întors la Blaj, unde a fost numit secretar mitropolitan si profesor de religie la "Scoala Normala de Fete" si la Liceul "Sfântul Vasile".
Catedrala Greco-Catolica din Blaj
Din octombrie 1945 pâna în octombrie 1948, Alexandru Todea a functionat ca paroh si protopop districtual la Reghin, judetul Mures.
Pentru atitudinea anticomunista Alexandru Todea a fost arestat de mai multe ori. La a sasea arestare, la 14 octombrie 1948, a reusit sa evadeze de la Securitatea din Reghin si sa traiasca ascuns, arata site-ul www.egco.ro.
La 19 noiembrie 1950, a fost consacrat episcop titular de Cezaropolis. Consacrarea a fost celebrata de catre episcopul romano-catolic Iosif Schubert în Catedrala romano-catolica "Sfântul Iosif" din Bucuresti, de fata fiind doar preotul George Gutiu.
În 31 ianuarie 1951, Alexandru Todea a fost arestat, iar la sfârsitul procesului a fost condamnat la "munca silnica pe viata".
În august 1964 a fost gratiat si, dupa 16 ani de detentie, s-a stabilit la Reghin. Dupa eliberarea din închisoare a pastorit clandestin miile de credinciosi din partile locului si a rezolvat problemele bisericesti ale Arhidiecezei, potrivit site-ului http://www.bru.ro.
Dupa decembrie 1989, Sfântul Scaun l-a dezlegat, în martie 1990, de titlul formal de episcop de Cezaropolis si, tinând cont de preferintele Conferintei episcopatului din 14 martie 1986, l-a numit arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras si l-a confirmat ca mitropolit al Bisericii Române Unite, mentioneaza site-ul www.bru.ro. A fost recunoscut prin Decret al presedintelui României, Ion Iliescu.
A fost instalat cu mare solemnitate la Blaj, printr-o Liturghie arhiereasca celebrata pe Câmpia Libertatii, la 7 octombrie 1990.
În Consistoriul din 28 mai 1991, Alexandru Todea a fost creat cardinal, papa Ioan Paul al II-lea motivând: "… Noua ni se pare ca tu esti înzestrat cu renumite daruri si ca bine ai servit Biserica Catolica si te-am ales în Colegiul Purpuratilor Parinti, proclamându-te cu a Noastra Putere Apostolica Cardinal Preot…", potrivit https://www.egco.ro.
Din decembrie 1992 Academia Româna l-a primit în rândurile sale, în calitate de membru de onoare.
În 1994 cardinalul Alexandru Todea s-a retras de la conducerea Mitropoliei Blajului, din motive de boala.
La vizita papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999), imobilizat într-un scaun cu rotile, cardinalul Alexandru Todea a mers la Bucuresti sa-l întâlneasca pe suveranul pontif.
Cardinalul Alexandru Todea a murit la 22 mai 2002. A fost îngropat în Catedrala mitropolitana "Sf. Treime" din Blaj.
Mormântul cardinalului Alexandru Todea, situat în interiorul Catedralei Greco-Catolice "Sfânta Treime" din Blaj
În octombrie 2012, Banca Nationala a emis, la initiativa Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice de Alba Iulia si Fagaras si a Episcopiei de Oradea, o moneda dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea cardinalului Alexandru Todea (1912-2002).

Sursa:
AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea)