„Domnul sa ne daruiasca amintirea gratuitatii mântuirii si a apropierii lui Dumnezeu, împreuna cu spiritul concret al faptelor de milostivire pe care le cere de la noi, fie materiale, fie spirituale – este, pe scurt, reflectia Papei Francisc din predica de la Sfânta Liturghie celebrata în dimineata zilei de joi, 19 octombrie 2017, în capela Casei Santa Marta, din Vatican. Pontiful a facut un comentariu la lecturile biblice ale zilei (Romani 3,21-30a; Psalm 129; Luca 11,47-54), citim în materialul de pe situl Radio Vatican.

În Evanghelia Sfintei Liturghii, carturarii si fariseii se considerau drepti, dar Isus îi face sa vada ca Dumnezeu singur este drept. Învatatorii Legii au „luat cunoasterea”, ceea ce a facut ca ei sa nu intre în Împaratia lui Dumnezeu si nu-i lasau sa intre nici pe ceilalti. „Este o uitare grava faptul ca au luat capacitatea de a întelege revelatia lui Dumnezeu, de a întelege Inima lui Dumnezeu, mântuirea lui Dumnezeu. Se uita gratuitatea mântuirii, se uita apropierea lui Dumnezeu si se uita milostivirea lui Dumnezeu. Cei care uita gratuitatea mântuirii, apropierea si milostivirea lui Dumnezeu, au luat cheia cunoasterii”.

Initiativa lui Dumnezeu este cea care ne mântuieste, dar ei, în schimb, se dau de partea Legii. Aceasta este întotdeauna „un raspuns la iubirea gratuita a lui Dumnezeu”. „Pentru ei, Dumnezeu este cel care a facut Legea. Acesta nu este Dumnezeul revelatiei. Dumnezeul revelatiei este Dumnezeul care a început sa umble împreuna cu noi de la Abraham pâna la Isus Cristos, Dumnezeu care umbla împreuna cu poporul Sau. Când se pierde acest raport apropiat cu Domnul, se cade în aceasta mentalitate obtuza care crede în autosuficienta mântuirii prin împlinirea Legii. Apropierea lui Dumnezeu”.

Când lipseste apropierea lui Dumnezeu, când lipseste rugaciunea, a spus mai departe Papa Francisc, nu putem învata doctrina si nici nu putem face teologie, cu atât mai putin teologie morala. În realitate, a subliniat Sfântul Parinte, teologia „se face în genunchi, întotdeauna aproape de Dumnezeu”. Apropierea lui Dumnezeu ajunge „la punctul culminant în Isus Cristos cel rastignit”. De aceea, cine pierde cheia cunoasterii ajunge la coruptie. În aceasta privinta, Papa a subliniat responsabilitatea pastorilor Bisericii, chemati sa nu închida usa în fata noastra si a celorlalti.

„În tara mea am auzit de multe ori despre parohi care nu îi botezau pe copiii femeilor necasatorite, pentru ca acestia nu erau nascuti într-o casatorie canonica. Închideau usa, scandalizau poporul lui Dumnezeu. De ce? Pentru ca inima acestor parohi pierduse cheia cunoasterii. Fara a merge atât de departe în timp si spatiu, acum trei luni, într-o tara, într-un oras, o mama voia sa-si boteze copilul nou nascut, dar era casatorita civil cu unul divortat. Parohul i-a spus: ‘Da, voi boteza copilul, dar sotul tau este divortat. Sa ramâna afara, nu poate sa fie prezent la ceremonie’. Aceasta se întâmpla astazi. Fariseii, învatatorii Legii nu sunt lucruri din alte timpuri, sunt multe si în timpurile noastre. De aceea este necesar sa ne rugam pentru pastori. Sa ne rugam ca ei sa nu piarda cheia cunoasterii si sa nu închida usa în fata noastra si a oamenilor care vor sa intre”.
Sursa: http://www.catholica.ro