„Filmul „Spotlight”, care a câstigat duminica premiul Oscar pentru cel mai bun film, este unul curajos si nu este anti-catolic, se spune în articolele dedicate în L’Osservatore Romano care comenteaza Oscarurile. Jurnalista Lucetta Scaraffia, în editorialul intitulat „Nu este un film anti-catolic”, scrie ca acesta „reuseste sa exprime socul si durerea profunda a credinciosilor confruntati cu descoperirea acestor realitati oribile”.
Filmul „nu aprofundeaza lupta lunga si tenace a lui Joseph Ratzinger, ca prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei si ca Papa, împotriva pedofiliei în Biserica”, spune Scaraffia, dar „un singur film nu poate spune totul, iar dificultatile cu care s-a confruntat Ratzinger nu fac decât sa confirme tema filmului, care este aceea ca prea des institutiile ecleziale nu au stiut cum sa reactioneze cu fermitatea necesara în fata acestor infractiuni”. În editorial mai citim: „Nu toti monstrii poarta îmbracaminte clericala. Pedofilia nu rezulta neaparat din votul castitatii. Dar a devenit clar ca în Biserica unii sunt mai preocupati de imaginea institutiei decât de gravitatea actelor.”
Conform jurnalistei, „faptul ca de la ceremonia Oscarurilor a reiesit un apel – ca Papa Francisc sa lupte cu acest flagel – trebuie vazut ca un semn pozitiv: exista înca încredere în institutie, exista încredere într-un Papa care continua curatenia începuta de predecesorul sau înca de când era Cardinal. Exista înca încredere într-o credinta ce are în centrul apararea victimelor, protejarea inocentilor.”
Într-un alt articol publicat în aceeasi editie din L’Osservatore Romano, Emilio Ranzato, care face recenzii de filme, spune acelasi lucru: ca „Spotlight” nu este anti-catolic „deoarece catolicismul în sine nici nu este mentionat”. „Exista riscul de a fi împotriva Bisericii deoarece are tendinta de a generaliza; dar generalizarile sunt inevitabile când istoriile trebuie spuse în doar doua ore.” Ranzato continua: „este fara îndoiala un film care are curajul sa denunte cazuri ce trebuie condamnate fara ezitare. Si o face într-o maniera detaliata, bazata pe o investigatie care este si serioasa, si credibila”.
Mai multi Episcopi americani au vorbit de asemenea despre film. În noiembrie 2015, presedintele Conferintei Episcopale Americane a discutat despre rolul media în promovarea responsabilitatii. „Media a fost una dintre fortele majore ce au împins Biserica sa raspunda într-un mod în care nu reusise pâna atunci”, admitea Arhiepiscopul Joseph Kurtz de Louisville. Prelatul din fruntea Episcopilor americani amintea ca prevederile pentru protejarea copiilor si tinerilor au fost adoptate de Episcopi în 2002. Documentul urmarea crearea unui mediu sigur, raportând abuzurile suspecte si cooperându-se cu autoritatile civile, luând masura împotriva celor ce gresesc si ajutând la vindecarea victimelor.
„Putem fi sanatosi ca Biserica si societate doar daca înfruntam onest abuzurile sexuale împotriva copiilor si reconstruim relatiile pe rând una câte una”, spunea Arhiepiscopul. „Am fost inspirat de victimele pe care le-am întâlnit si încurajez toate victimele abuzurilor sexuale si toti cei care cunosc orice abuz sa caute si sa contacteze fortele legii. Stiu ca pastorii nostri, consilierii si toti slujitorii din pastoratie sunt la dispozitie si gata sa va ajute. Va rog sa va alaturati în cererea de iertare pentru pacatele membrilor care au ranit copii si sa lucrati împreuna cu mine în eforturile de a ne proteja copiii si tinerii. Fie ca harul lui Dumnezeu sa ne calauzeasca.”
Sursa:http://www.catholica.ro