„La sfârsitul Sfintei Liturghii celebrata de comunitatea greco-catolica de limba maghiara din Oradea în data de 23 decembrie 2012 a avut loc un concert de colinde tinut de Corul mic al Bazilicii romano-catolice din Oradea, dirijat de D-na Oláh Gabriella. Evenimentul s-a desfasurat în Capela Seminarului “Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea, unde, de ceva vreme, aceasta comunitate celebreaza Sfânta Liturghie.
Cel care este responsabil de credinciosii greco-catolici maghiari din Oradea este parintele Cristian Vadas, de la parohia greco-catolica maghiara din Carei.
Prima Sfânta Liturghie celebrata în limba maghiara în Oradea, dupa 64 de ani, a avut loc în data de 6 august 2012, la sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului nostru Isus Hristos. De atunci Sfânta Liturghie se celebreaza a doua si ultima duminica din luna iar credinciosii participa în numar tot mai mare.
Înainte de 1948 aceasta comunitate constituia Parohia Ruteana din Oradea care a fost înfiintata, conform sematismelor, în anul 1786 având hramul Pogorârea Sfântului Spirit. Tot conform sematismelor limbile acestei parohii erau ruteana si maghiara. Cu timpul rutenii adusi în regiunea aceasta s-au maghiarizat.
Slujbele erau tinute într-o biserica primita de la Episcopia romano-catolica. Aceasta se numea “Biserica Brigitta”, situata pe malul drept al Crisului în centrul orasului numit Olaszi (Olosig).
Dupa anul 1948 parohia a fost desfiintata. “Biserica Brigitta” a intrat în folosinta Bisericii Ortodoxe în anul 1975.
Reînfiintarea acestei parohii s-a dorit înca de pe timpul PS Vasile Hossu – fiind trimisi doi seminaristi la Nyíregyháza cu acest scop: unul avea sa ajunga preot la parohia maghiara din Carei, iar al doilea la Oradea.
Parohia a fost reînfiintata în luna septembrie a anului 2011 iar din luna iulie a anului 2012 de pastorirea credinciosilor se ocupa pr. Cristian Vadas.