Zalau – 13 – 15 noiembrie 2015

Biroul Pastoral pentru Laici din cadrul Eparhiei greco-catolice de Oradea – Departamentul Familii a organizat în perioada 13-15 noiembrie exercitii spirituale pentru adulti si familii. Locul pentru desfasurarea acestor exercitii a fost ales în apropierea orasului Zalau, într-un minunat cadru natural de pe Meses, la Pensiunea Colt de Rai. Au raspuns invitatiei peste 130 de credinciosi din Oradea, Zalau, Simleu Silvaniei, Carei, Cluj- Napoca, însotiti de preotii lor: pr. Mihai Tegzes – Catedrala Sfântul Nicolae Oradea – responsabil eparhial cu familiile, pr. Mihai Vatamanelu OFMConv de la Manastirea Franciscana Maica Domnului Oradea, pr. Nicolae Bodea – protopop de Simleu Silvaniei, pr. Daniel Bertean din Zalau, pr. Florin Marincean din Simleu Silvaniei, pr. Ioan Maties invitat din Eparhia greco-catolica de Cluj-Gherla.
Tema centrala a exercitiilor spirituale a fost ,,Rugaciunea – instrument de evanghelizare”, fiind aprofundata prin patru meditatii: Rugaciunea apostolica, Rugaciunea La Spiritul Sfânt. Evanghelizare si slujire, Întelegerea frateasca si umilinta, Examinarea generala a constiintei. Meditatiile propuse au fost sustinute pe rând de pr. Mihai Tegzes, pr. Mihai Vatamanelu, pr. Daniel Bertean.
În lumina Spiritului Sfânt, pe care L-am invocat la începutul fiecarei meditatii, am înteles ca misiunea evanghelizarii ne este încredintata de însusi Isus Cristos si ca fara rugaciune crestinul nu poate evangheliza, asa cum pentru a evangheliza fiecare crestin, fiecare familie trebuie mai întâi de toate sa traiasca Evanghelia. A duce Vestea cea Buna la cei care au mai mare nevoie este stirea divina cea mai frumoasa, care se transmite prin Spiritul Sfânt. De aceea singura putere pe care o avem asupra Spiritului Sfânt este aceea de a-L invoca si de a ne ruga Lui sa ne lumineze si sa ne inspire în viata spirituala, în viata de familie, în misiunea evanghelizatoare pe care o avem fiecare dintre noi. Am aflat cum e bine sa ne rugam pentru persoanele din sfera noastra de viata: cu credinta, cu statornicie, binecuvântând, iertând, adorându-L pe Isus în Sfântul Sacrament al Euharistiei. Ora de adoratie din prima seara a fost momentul intim petrecut în prezenta lui Isus.
În a doua zi a exercitiilor spirituale ne-am bucurat de prezenta în mijlocul nostru a PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea, care a raspuns timp de mai bine de o ora la întrebarile familiilor prezente, pe care le-a îndemnat sa-si creasca fiii cu iubire, în spirit de credinta.
În seara celei de-a doua zile s-a desfasurat o ora de rugaciune dupa modelul Comunitatilor Familiale de Evanghelizare, moment propus de credinciosii de la Manastirea Franciscana Maica Domnului din Oradea, unde activeaza patru astfel de comunitati. Rugaciunile de lauda si preamarire, împartasirea credintei prin marturia a „Ceea ce a facut Isus pentru mine?”, ascultarea si ecoul Cuvântului, rugaciunile de mijlocire si rugaciunile la Spiritul Sfânt asupra unui frate prezent au pus în evidenta prezenta lui Isus în mijlocul nostru prin Cuvântul Sau, prin iubirea Sa.
Participarea la aceste exercitii spirituale a fost posibila si datorita sponsorizarii si sustinerii din partea Biroului Pastoral pentru Laici si a unor binefacatori, drept pentru care în ziua de duminica, fiind duminica samariteanului milostiv, s-a facut o colecta pentru a ajuta si alte familii aflate în nevoie.
Multumim Bunului Dumnezeu pentru momentele de har si binecuvântare traite în aceste zile si-L rugam sa reverse asupra noastra Spiritul Sau Sfânt care sa ne lumineze si sa ne calauzeasca pentru a deveni buni evanghelizatori, fiecare în propriul ambient de viata.