Astazi, (10 oct. 2013) în cadrul unei întâlniri pe care avut-o cu Presedintele Comisiei europene José Manuel Barroso, Cardinalul Reinhard Marx, Presedintele COMECE, si-a manifestat profunda preocupare cu privire la situatia refugiatilor si a persoanelor care cer azil. Acesta s-a aratat în mod particular preocupat de tragedia din largul coastelor Lampeduza în cadrul careia aproximativ 280 de oameni si-au pierdut viata în încercarea de a ajunge pe coastele europene. În acest context, Cardinalul Marx a cerut responsabililor europeni sa ia masuri:
"Uniunea Europeana nu este un organism international abstract. Ea este o Uniune de popare, barbati si femei care cred într-un ansamblu de principii, printre care ce mai importanta este: demnitatea umana. Uniunea Europeana este de asemenea uniunea a 28 de state membre care si-au luat angajamentul de a fi solidare atât între ele cât si în relatie cu restul lumii.
Tragedia naufragiului în largul Lampedusa, a sensibilizat fara îndoiala inimile europenilor. Tine de responsabilitatea tuturor cetatenilor europeni de a cere masuri politice puternice si ca acestea sa fie coordonate în asa maniera încât astfel de trgedii sa nu se mai întâmple. De mai multi ani, am putut urmari o atitudine care viza a împiedica persoanele în suferinta sa ajunga pe malurile Europei. Acesata nu este acea Europa pe care noi ne-o dorim. Dreptul la azil politic este un drept fundamental pe care trebuie sa îl respectam. Refugiatii si persoanele care cer azil politic au dreptul sa fie tratati cu umanitate.
Aceasta situatie de criza a fost amplificata de catre o lipsa de solidaritate. În acest moment este o urgenta pentru Consiliul de Ministri de Justitie si de afaceri interne al UE sa gaseasca un acord asupra unei cote de reinstalare semnificativa pentru fiecare stat membru. De altfel, UE si comunitatea internationala trebuie sa lanseze un apel la respect si la demnitate umana orientat spre tarile de origine si de tranzit al imigrantilor si a celor ce cer azil politic.
Pe viitor, noi nu vom reusi sa evitam astfel de tragedii decât daca vom trata într-un mod mai eficient crizele în afara Europei, crize care se afla de altfel la originea acestor migrari. Noi avem datoria sa venim în ajutoul tarilor în curs de dozvoltare. În urma acestei tragedii, europenii trebuiau sa pledeze în favoarea obiectivului Milenar de dezvoltare (OMD) într-un mod mai ambitios în vederea combaterii saraciei. Raspunsul ultim la provocarea propusa în momentul de fata Europei de catra refugiati si de catre cei care cer azil politic este înainte de toate o lume mai dreapta".

Contact: Johanna Touzel, purtator de cuvânt si ofiter de presa COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.