„Vineri, 24 ianuarie 2014, a avut loc în Parohia Greco-Catolica din Simleu Silvaniei a 80-a “Noapte de veghe” dedicata rugaciunii pentru unitatea crestinilor cu tema: „Oare a fost Cristos Împartit?” (1Cor. 1,13).
Au participat credinciosi din Oradea, Zalau, Satu Mare, Târgu Mures, Bucuresti, Nasaud, Cluj, Dej, Bistrita, Stei, împreuna cu multi credinciosi veniti din Protopopiatul de Simleu, din majoritatea parohiilor noastre. În total au fost peste 700 de credinciosi si 30 de preoti.
Programul spiritual a început cu Vecernia sustinuta de doua strane de catre preotii din protopopiat fiind condusa de tânarul preot Ciprian Burdas, paroh la Drighiu si Halmasd care a însufletit ceremonia cu un cuvânt de învatatura.
A urmat Sfânta Liturghie Greco-Catolica. Cuvântul de zidire sufleteasca l-a tinut Pr. Protopop Nicolae Bodea care a scos în evidenta nevoia de unitate între crestini pornind de la iertare si iubire.
Sora Cornelia din Congregatia Sfintei Inimi a Lui Isus de la Zalau a prezentat o videoproiectie si a explicat nevoia fiecarui crestin de a tine macar în viata Primele Vineri din luna.
Programul a continuat cu Binecuvântarea Euharistica si adoratie tinuta de pr. Florin Marincean iar cântecele au fost sustinute de un grup de tineri din Simleu si Zalau care au deschis inimile tuturor participantilor spre lauda si marire oferite Domnului.
Parintele Ioan Santa din Parohia Plopis a condus Rozarul de Bucurie cu meditatii, cântat cu multa însufletire de credinciosii ce îl însoteau.
La miezul noptii a avut loc Liturghia Romano-Catolica condusa de pr. Iosif Mihaies din parohia romano-catolica Baita iar predica a fost tinuta de pr. Gheorghe Turcas, Vicar Foraneu al Silvaniei. Sfintia Sa a aratat greutatile apostolatului, a vorbit despre nevoia de iertare între frati si despre speranta în unirea bisericilor care se va realiza cu ajutorul Spiritului Sfânt.
A venit si momentul mult asteptat dupa atâtea ore de rugaciune când gazdele au oferit tuturor pelerinilor prezenti sarmale, cozonac, ceai si cafea. A fost si un moment de împartasire si de impresii schimbate între credinciosi.
S-a continuat cu rozarul de durere cu meditatii personale condus de inimosul parinte Emil Ghiurca din parohia Stei. A urmat Paraclisul Maicii Domnului pe care l-a condus pr. Cristian Borz din parohia Badacin unde a cântat toata biserica, parintele încheind cu o frumoasa meditatie despre Maica Domnului.
Programul spiritual s-a încheiat cu Sfânta Liturghie Greco-Catolica cu un cuvânt de învatatura tinut de pr. Florin Marincean despre harurile primite în urma unei nopti de priveghere si bucuria comuniunii dintre crestini bazata pe jertfa comuna.
Este demn de mentionat faptul ca tot programul spiritual a fost transmis de „Radio Maria” iar dimineata majoritatea credinciosilor erau înca în biserica împreuna cu preotii, cu totii fericiti.