„În perioada 27 Iulie-2 August a avut loc la Udine Italia, “European Christian Meeting”. Aceasta întâlnire a avut ca tema “I faith”(eu cred). Promotorii acestui eveniment au fost Don Giuseppe Marano, Don Roberto Gabassi si Biroul Eparhial pentru Laici al Eparhiei de Oradea.
La acest meeting au participat tineri din urmatoarele tari:Italia, Croatia, Bosnia Herzegovina, Albania, Scotia, Elvetia si Romania. Programul evenimentului a fost diversificat,combinând elementele de cunoastere,spiritualitate si voie buna.
În prima zi întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie la care tinerii au fost invitati sa-l urmeze pe Christos, care este unitate în diversitate. Incurajari-le acestei initiative au venit si din partea Mons. Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine, care a tinut sa fie în mijlocul nostru si sa ne adreseze cuvântul sau de bun venit.
În a doua zi tinerii participanti au avut posibilitatea sa mediteze asupra a ceea ce înseamna cuvintele “eu cred” ,urmând discutiile pe grupuri, momente în care fiecare a avut posibilitatea sa faca o marturie de credinta.
În urmatoarele doua zile am vizitat orasul Aquileia, leagan al credintei, unde tinerii au putut vedea cu adevarat radacinile credintei noastre si Centro Balducci care are ca si carisma aceea de a fi aproape de cei nevoiasi, sensibilizând astfel tinerii participanti.
Tot în aceste zile am am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Parintele Michelle Remery de la Conferinta Episcopilor din Europa, care a încurajat aceasta initiativa, a împartasit din experienta sa si doreste ca aceasta prima întâlnire sa devina un obicei pentru anii urmatori.
Propunerile pentru ultimele doua zile ale campusului au fost deosebit de interesante pentru ca Miercuri am vizitat împreuna orasul Venezia, iar obiectivul principal a fost Bazilica Sfântului Apostol Marcu. Tinerii au fost impresionati de zelul apostolic al acestui urmas al lui Christos si chiar daca nu ne-a vorbit Sfântul Apostol Marcu, mozaicul bisericii dadea marturie despre viata lui.
Ultima zi a fost rezervata unui pelerinaj pe jos, aproape 9 km, în silentium si rugaciune, parcursul nefiind deloc usor.Tinerii au marturisit ca acest drum parcurs împreuna, a fost pentru ei o adevarata încercare si în acelasi timp o adevarata binecuvântare, pentru ca linistea(silentium-ul), i-a facut sa fie mai aproape de Sfânta Fecioara Maria si de Isus Christos, totul culminând cu celebrarea Sfintei Liturghii în care tinerii i-au oferit Sfintei Fecioare marturia propriei lor credinte.
Concluziile acestui meeting au fost cu adevarat emotionante pentru ca au reprezentat momentul în care tinerii si-au deschis sufletul în fata celorlalti, mergând fiecare în tara lor plin de entuziasm, dorind ca aceasta experienta sa se repete.
Grupul participantilor din România la acest meeting,a fost compus din trei tineri si 2 preoti: Ovidiu Lazar, Andreea Andrisca, George Popoi, Pr. Mihai Terec si Pr. Paul Popa.
Multumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har si sper ca multi alti tineri din România sa poata sa beneficieze de astfel de momente.