„„Venim o Preacurata, cu inimi iubitoare, sa-ti punem fiecare, o floare pe altar!”

Ca în fiecare an, cu ocazia sarbatorii „Adormirii Maicii Domnului”, sute de credinciosi si-au îndreptat pasii, inima si gândul spre Manastirea Franciscana Greco-Catolica „Maica Domnului” din Oradea pentru a participa la pelerinajul organizat cu ocazia sarbatoririi hramului bisericii, prilej de mare bucurie si înaltare spirituala.
Aceasta frumoasa sarbatoare, precedata de un post de 14 zile, în care am fost invitati cu totii sa ascultam meditatiile Parintelui Damian Anton, profesor în cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, a debutat în seara zilei de 14 august, cu Paraclisul Maicii Domnului si Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului.
Dupa Liturghie, a urmat procesiunea cu statuia Sfintei Fecioare de la Fatima, prin oras, cu o oprire la Bazilica Romano-Catolica. Însotiti de P.S. Virgil Bercea, de parintele paroh Mihai Vatamanelu si de alti preoti din Eparhia de Oradea, credinciosii au rostit Rozariul si au intonat cântece de lauda si de multumire închinate Maicii Domnului. Cu inimile deschise si plini de recunostinta, pelerinii au privegheat apoi, întreaga noapte, rugându-se si încredintându-si toate gândurile Fecioarei Maria si Fiului ei.
Cuvintele sunt prea mici pentru a exprima trairile celor care au venit în fata Mariei, oferindu-se cu tot ceea ce sunt, pacate, suferinta, dar deopotriva chipuri senine, bucurie si recunostinta. Au fost copii care i-au adus Fecioarei, în dar, ce au ei mai de pret – inima lor curata, au fost oameni care au preamarit-o pe Maria prin glasul lor, cântându-i, au fost lacrimi pe chipuri dragi, lacrimi ce curgeau din izvorul imensei bucurii de a fi aici, în fata Sfintei Fecioare. Aici, ne-am rugat cu totii pentru speranta, liniste si iubire. Aici, am venit umili, plecându-ne capul sub povara pacatelor si tot aici, am implorat pentru iertare. Aici, ne-am dat seama cât de mici suntem si totusi, cât de multa iubire primim, o iubire divina ce ne face sa crestem în fiecare zi. Aici, împreuna cu Fecioara Maria… aici… acasa!
Pelerinajul s-a încheiat în ziua de 15 august, cu Sfânta Liturghie Arhiereasca de la orele 10:00, care a fost oficiata P.S. Virgil Bercea si de un grup de preoti. La finalul celebrarii liturgice, Preasfintia Sa a oferit distinctii unui numar de 7 credinciosi ai Manastirii noastre (Pr. Vasile Lisca, Fr. Toader Marza, Sr. Feliciana Unguru, Stelian Pop, Ligia Pop, Maria Hetco, Miorita Sateanu), acestia primind Crucea Eparhiala, în semn de multumire pentru viata traita aproape de Dumnezeu si de Biserica. De asemenea, a mai înmânat alte 22 de diplome unor credinciosi, ca semn de recunostinta pentru implicarea lor în viata Bisericii.
A fost o sarbatoare cu adevarat speciala, a carei solemnitate o vom purta mereu în suflete!
Multumim, Sfânta Fecioara, pentru darurile pe care ni le oferi în fiecare clipa, multumim pentru ca ne ocrotesti si ne ajuti sa redevenim copiii tai, atunci când inima noastra e înecata de amarul lumii marginite de pacat, multumim ca ne dai încredere si speranta!