„La încheierea Anului Jubiliar al Milostivirii în Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, a fost prezentata în Catedrala „Sfântul Nicolae” în prezenta Preasfintiilor lor: Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures si Nil Yuriy Lushchak episcop auxiliar de Užhorod, cartea „Sus Inimile”, aparuta la Editura „Viata Crestina”.

Prezentarea a fost facuta de catre domnul profesor Gelu Hosuu, autorul cartii si de catre parintele Daniel Avram, directorul Editurii „Viata Crestina” din Cluj-Napoca.
Va prezentam în continuare o scurta recenzie asupra cartii facuta de catre domnul Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare:

«Auzisem din istorisiri înflacarate ale unor credinciosi greco-catolici despre „dumnezeiasca liturghie din 12 august 1956” de la Cluj. Iar acum, dupa lecturarea cartii lui Gelu Hossu „Sus inimile! Actiunea greco-catolica pentru repunerea în drepturi a Bisericii 1955-1956”, stiu mult mai mult. Caci tânarul cercetator clujean scoate la lumina detaliului, atât evenimentele acelei zile, cât si „preliminariile” sale istorice. În esenta, este o carte care reconstituie fidel desfasurarea faptelor, într-o cronologie foarte exacta, la baza fiind mii de documente din arhivele fostei Securitati.

Desi este o lucrare istorico-teologica, „personajele” care se ridica la lumina adevarului sunt adevarati eroi de roman. În primul rând Vasile Chindris, celebrantul principal al acelei Sfinte Liturghii savârsite pe scarile din fata Bisericii Piariste. Nascut la Ieud, absolvent de Litere si Filosofie la Universitatea Cluj, hirotonisit de Episcopul Iuliu Hossu, Parintele Chindris s-a dovedit vrednic atât în ridicarea de biserici cât si în temeluirea de asezaminte culturale (Tipografie, revistele „Clujul Crestin” si „Viata Crestina”). De mentionat ca lucrarea la care facem referire este tiparita chiar la Casa de Editura „Viata Crestina”, de pe strada Motilor (la celebrul si istoricul numar 26, unde s-au consumat multe faptuiri binecuvântate!).

Evident ca cititorul va gasi si alte date interesante despre personalitati ale neamului: Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, dr. Petru Groza… Dar, mai ales detalii din marea batalie pentru demnitate unde protagonisti au fost episcopi, preoti, credinciosi, persoane care n-au colaborat cu regimul comunist, chiar daca si-au primejduit, prin aceasta, chiar viata.
Ma bucur nespus ca a aparut UN NOU HOSSU printre performerii acribiei transilvane! Gelu este fiul prietenului meu Valer Hossu, caruia i-am tiparit, în anul 2003, lucrarea „Nobilimea Chioarului”. Gelu este, în acelasi timp, discipolul unei familii nobile de sorginte din Rastoci si Mesteacan, care îsi respecta filonul aristocratic al „expresiei de viata”!» Teodor Ardelean