„A aparut recent, la editura Galaxia Gutenberg, în conditii grafice foarte bune, cartea “Parintele Simion Man, crâmpeie din viata sa”. Cartea contine documente din arhiva personala: marturii, articole publicate în presa, aprecieri, corespondenta purtata cu Corneliu Coposu, Cardinalul Alexandru Todea, Episcopul Ioan Ploscaru, Episcopul Ioan Dragomir, Parintele Augustin Prundus.
Parintele Simion Man s-a nascut la Badacin-Salaj la 8 mai 1910, dintr-o familie de tarani, cu foarte multi copii. Tatal sau Gheorghe Man a fost var cu Iuliu Maniu. Parintele Simion si-a facut studiile liceale la Simleu-Silvaniei la Liceul “Simion Barnutiu”, iar cele teologice: doi ani la Gherla, doi la Oradea, absolvindu-le în 1933. În 1936 este numit paroh la Badacin, Parintele Simion Man, fiind hirotonit de catre IPS Valeriu Traian Frentiu, episcop de Oradea.
La Badacin, l-au aflat evenimentele din septembrie 1940, dupa Diktatul de la Viena, când mai multi soldati unguri au murit în urma otravirii apei din fântâni, la cucerirea comunei. În 14 septembrie 1940, de ziua Sfintei Cruci, a fost condamnat la spânzuratoare de ocupantii hortysti, a fost, însa, eliberat în schimbul unui maghiar condamnat la Aiud. La 1 decembrie 1948 este arestat pentru nesemnarea trecerii la ortodoxie.
Îmbarcat într-un furgon, Parintele Simion este dus în fata Tribunalului din Zalau si tinut în arest timp de 8 zile. Aici a fost anchetat si maltratat, pentru a-l determina sa devina colaboratorul Securitatii. Este eliberat si silit la domiciliu fortat la Badacin, cu obligatia ca în fiecare zi sa se prezinte la autoritatile din Simleu Silvaniei. Nu i s-a permis sa servesca în biserica.
În 1956, de Pasti, va face o vizita episcopilor: Dr. Iuliu Hossu, Dr. Alexandru Rusu si Dr. Ioan Balan, care se aflau în domiciliu fortat la Curtea de Arges. A tinut o permanenta legatura cu preotii aflati în rezistenta catolica. În casa sa a poposit de doua ori IPS Dr. Alexandru Todea, viitorul cardinal, chiar în timpul opresiunilor comuniste. În plina clandestinitate oficia Sfânta Liturghie în casa proprie la care asistau credinciosi chiar si din partile lapusene. Dupa eliberarea Bisericii, în decembrie 1989, participa activ la reorganizarea eparhiei de Maramures alaturi de preotii Lucian Muresan, actualul arhiepiscop major de la Blaj, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj si Simion Mesaros, canonic de Baia Mare.