„În perioada 28-30 aprilie 2017, în Haieu, Departamentul Artistic al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în parteneriat cu Asociatia Hope Italia a organizat un curs de formare artistica pentru adolescenti cu laboratoare de specializare pentru interpreti. Au participat 33 de tineri dintre care un grup din Bulgaria împreuna cu parintele Rumen, un grup de tineri din Cluj-Napoca, si tineri din Oradea, Tasnad, Beius, Craidorolt.
Toti talentati si pasionati, o buna parte din acestia la început de drum în plan muzical, fara prea multa experienta sau curaj de a cânta în fata unui public cât de mic, în aceste zile au prins curaj. Dupa cum Marco Brussati si Claudio Apricena, responsabilii asociatiei Hope Italia, au încercat sa le insufle, un dar se desavârseste numai în momentul în care este împartasit celorlalti, iar a face muzica nu se face niciodata pe cont propriu, ci avem nevoie de cel putin o persoana care sa ne asculte.
Vineri, în introducerea cursului s-a vorbit despre libertatea de a alege muzica pe care o ascultam si apoi o redam, atragând atentia asupra faptului ca, desi avem impresia ca suntem liberi, de multe ori luam doar ceea ce este mediatizat, fara sa lasam ca libertatea noastra de a alege sa fie una constienta.
Fiecare s-a pregatit si a cântat în fata celorlalti, cu ajutorul lui Ovidiu Lazar care a ajutat la partea tehnica de sunet, iar apoi au primit sfaturi si s-a putut observa evolutia, dupa câteva minute de îndrumare si încurajare. S-au bucurat si au cântat împreuna chiar si catre seara, când au facut o iesire pentru a vizita orasul Oradea.
A doua zi a început cu Liturghia alaturi de parintele Popa Paul si parintele Rumen din Bulgaria, iar cursurile au continuat de dimineata si dupa prânz când PS Virgil Bercea ne-a bucurat cu prezenta sa, noi împatrasindu-i un cântec pentru marirea lui Dumnezeu în cele 3 limbi folosite aceste zile: româna, italiana si bulgara. Aceasta si pentru a întari ideea ca în aceste zile, limba universala a fost muzica. Dupa o zi plina, tinerii au avut parte de o recreere la piscina.
Duminica, dupa Sfânta Liturghie celebrata de pr. Popa Paul, pr. Obreja Marius si pr. Rumen, au primit diplomele care atesta participarea la cursul de formare artistica. Au ramas cu amintiri frumoase, s-au îmbogatit în cunostinta artistica, au gasit mai multa încrederea în fortele proprii, au crescut împreuna si s-au bucurat de experienta facuta, nerabdatori fiind sa participe la urmatoarea întâlnire. Dupa aceste zile fiecare a putut sa spuna ca pentru a face muzica trebuie mai întâi sa o traiesti. Dumnezeu a daruit aceste daruri si trebuie ca sa le facem sa rodeasca mereu mai mult.
Multumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea si sustinerea acestui eveniment: Preasfintiei Sale Virgil Bercea, pr. Paul Popa, pr. Marius Obreja, Ovidiu Lazar, domnilor Marco Brusati si Claudiu Apricena si nu în ultimul rând tinerilor care au participat.