„Sâmbata, 15 iunie 2013, s-a celebrat prima Sfânta Liturghie greco-catolica arhiereasca în Biserica Seminarului greco-catolic din Oradea. Celebrarea vine la o zi dupa ce, pe 14 iunie, lacasul de cult confiscat de comunisti în 1948 si dat Bisericii Ortodoxe Române a fost retrocedat Bisericii Greco-Catolice în urma unei hotarâri definitive si irevocabile.
Momentul a fost deosebit de emotionant atât pentru numarul mare de credinciosi prezenti la eveniment cât si pentru studentii Seminarului „Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, care de la Revolutie pana în acest moment au fost nevoiti sa îsi desfasoare activitatea si practica liturgica în capele improvizate din incinta Seminarului.
Sarbatoarea de astazi a avut o dubla semnificatie deoarece a concis si cu întâlnirea seminaristilor si studentilor absolventi din promotia 2003 a Departamentului din Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Înaintea începerii Sfintei Liturghii, preotii prezenti au pornit în procesiune de la Capela „Sfintii Trei Ierarhi”, aflata în incinta Seminarului, spre Biserica Seminarului cu hramul „Sfântul Gheorghe”. La intrarea în biserica l-au primit pe PS Virgil Bercea si au intrat în biserica pentru celebrarea Sfintei Litugrhii.
În cuvântul de învatatura pe care l-a rostit, PS Virgil s-a focalizat pe trei caracteristici ale Spiritului Sfânt: noutatea, armonia si misiunea, lucruri despre care a vorbit si Sfântul Parinte Papa Francisc la Sarbatoarea Rusaliilor în ritul roman.
“Spiritul Sfânt, atunci când lucreaza, creaza întotdeauna noutate. Evenimentul de azi este o lucrare a Spiritului Sfânt, dincolo de orice gândire a noastra si dincolo de orice ne-am fi propus noi. Noutatea ne socheaza si ne emotioneaza de foarte multe ori pentru ca ne scoate din rutina. Astazi nu suntem într-o normalitate a ceea ce am facut pâna ieri. Aceasta noutate este specifica Spiritului Sfânt. Spiritul Sfânt a creat o situatie care astazi s-a realizat. Eu doresc sa multumesc tuturor celor care au facut posibil acest eveniment, în mod cu totul special Preasfintitului Sofronie. Aceasta relizare i se datoreaza în foarte mare masura, dincolo de toate legile umane si de tot ce s-a realizat din punct de vedere juridic–administrativ. (…) Cred ca vom reusi în spiritul acestei noutati sa cream armonie. Spiritul Sfânt niciodata nu creeaza dezordine. Spiritul Sfânt este cel care ne aduna împreuna, ne face sa traim bine unii cu altii, ne face si ne ajuta sa trecem peste divergente, sa întelegem ceea ce ne uneste si sa încercam sa mergem pe acest drum al unitatii. Spiritul adevarului nu face altceva decât sa creeze armonia iar noi dorim ca în aceasta biserica sa celebram noi si fratii nostri ortodocsi. Este extraordinar de important daca reusim aici, în biserica seminarului, sa celebram împreuna si sa încercam sa mergem în lumina spiritului spre a construi armonia pentru ca aici îi formam pe viitorii nostri preoti, aici îi învatam sa creada ca într-adevar Spiritul Adevarului va fi întotdeauna cu noi daca stim sa ne lasam condusi de El” a spus PS Virgil.
În zilele urmatoare va avea loc o întâlnire între reprezentantii ortodocsi si greco-catolici pentru stabilirea termenilor si programului de slujire alternativa în biserica greco-catolica recent retrocedata.
„Multumim Bunului Dumnezeu care a facut sa ajungem aceasta binecuvântata zi în care s-a reparat o nedreptate comisa de comunisti în urma cu 65 de ani, când parintele greco-catolic Alexandru Ratiu, pe atunci paroh al bisericii, a fost arestat din altar de comunisti si dus la închisoare iar biserica au confiscat-o si au dat-o spre folosinta Bisericii Ortodoxe Române”, a spus pr. Antoniu Chifor, rectorul seminarului greco-catolic din Oradea.