„În data de 13 septembrie 2015, a avut loc ceremonia de sfintire a Bisericii greco-catolice din orasul Leta Mare (Letavertes), judetul Hajdu-Bihor, cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril". Biserica a beneficiat de ample lucrari de restaurare interioara si exterioara.
În aceasta localitate a trait în trecut o importanta comunitate româneasca, aici traind personalitati marcante de origine româna, cum ar fi: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi si Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841–1907) a fost publicist si scriitor, membru al Academiei Române. A fost initiatorul aparitiei revistei “Familia“, în care a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-as avea.” Ioan Irinyi, chimist si om de stiinta, a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic si erudit scriitor.
La manifestare au participat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, presedintele Autoguvernarii Românesti din Leta Mare, Gavril Crisan si primarul localitatii, Menyhart Karoly.
Ceremonia religioasa a fost celebrata de catre IPS Fullop, mitropolit greco-catolic de Hajdudorog, împreuna cu protopopul Szimicsku Ferenc, parohul din Leta Mare, însotiti de un sobor de preoti. Biserica greco-catolica din Leta Mare a fost construita în anul 1802. Pe iconostasul bisericii înca si acum se mai pot citi inscriptii în limba româna, care atesta ca aceasta comunitate este de origine româna. În corul (balconul) bisericii se gaseste un mic muzeu, unde se pot admira obiecte de cult, carti de cult si o parte din arhiva bisericii, în limba româna.