Ce este Ziua Mondiala a Tineretului?
Ziua Mondiala al Tineretului (ZMT) este o minunata „inventie” a Fericitului Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au umplut de entuziasmul credintei milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferinte si au aratat lumii întregi ca atunci când tinerii sunt aparati, stimati si încurajati pot face lucruri minunate. Papa Ioan Paul al II-lea a „pariat” pe tineri, iar Papa Benedict al XVI-lea crede mai departe în acest pariu.
Împreuna cu multimea de tineri din întreaga lume si tinerii români au ocazia de a creste în credinta si de a o marturisi participând la Ziua Mondiala a Tineretului de la Rio de Janeiro. Aceasta este o experienta profunda, într-un fel unica, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colturile lumii uniti de aceeasi credinta în Isus Cristos; în diversitatea raselor, limbilor si culturilor; în jurul Sfântului Parinte; pentru a se ruga, a sarbatori si a se cunoaste; pentru a spune lumii întregi: „Cristos nu ne rapeste nimic, ci ne daruieste totul!”
Când va avea loc Ziua Mondiala a Tineretului 2013?
Perioada de desfasurare a evenimentului este 23-28 iulie 2013, în minunatul oras al Braziliei, Rio de Janeiro. Întâlnirea de la Rio va fi precedata de Saptamâna misionara, în perioada 16-20 iulie, timp dedicat experientelor de credinta, activitatilor caritative si momentelor culturale în diecezele Braziliei.
Care este tema?
Tema celei de-a XXVIII-a Zi Mondiala a Tineretului este: „Mergeti si faceti ucenici toate popoarele” (cf. Mt 28,19).
Care vor fi momentele centrale ale întâlnirii?
A XXVIII-a Zi Mondiala a Tineretului se va deschide în mod oficial în dupa-amiaza zilei de marti, 23 iulie 2013, cu Liturghia de deschidere, care va fi prezidata de ES Mons. Orani Joao Tempesta, Arhiepiscop de Rio de Janeiro, si care va avea loc pe plaja din Copacabana, loc consacrat al manifestarilor culturale.
În zilele de 24, 25 si 26 iulie vor avea loc trei zile de pregatire pentru Veghea de rugaciune si Liturghia cu Sf. Parinte Papa Benedict al XVI-lea. În cursul diminetilor vor avea loc traditionalele cateheze, care vor fi sustinute de episcopii din întreaga lume, în diverse limbi si în diverse bisericii, colegii sau sali de sport din Rio. Vor exista trei cateheze si în limba româna. În timpul celor trei zile o atentie deosebita va fi data sacramentul spovezii si adoratiei euharistice.
Din ziua de 22 iulie pâna în ziua de 26 iulie (excluzând timpul dedicat catehezelor si celebrarilor principale) se vor desfasura în paralel activitatile Festivalului Tineretului în diferite puncte ale orasului Rio.
Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea va fi primit în dupa-amiaza zilei de joi, 25 iulie 2013, printr-o ceremonie solemna de primire în acelasi loc în care se va desfasura Liturghia de deschidere, adica plaja din Copacabana.
În acelasi loc, de-a lungul Via Atlantica, se va celebra o impresionanta Cale a Crucii vineri, 26 iulie, începând cu ora 18.00.
Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi Veghea de rugaciune si Sfânta Liturghie finala care vor fi prezidate de Sfântul Parinte. Acestea se vor desfasura în seara de sâmbata 27 iulie si în dimineata zilei de duminica, 28 iulie pe teritoriul bazei aeriene din Santa Cruz, situata în extremitatea de vest a orasului Rio de Janeiro.
În ce consta Festivalul Tineretului?
Festivalul Tineretului va avea loc în diferite locuri din Rio de Janeiro, în perioada 22-26 iulie (excluzând timpul dedicat catehezelor si celebrarilor principale) si va contine manifestari variate, ce vor reuni experiente artistice, religioase si spirituale din viata si spiritualitatea tinerilor din lumea întreaga. Acesta va include momente de rugaciune, dar si expozitii, concerte, recitaluri, filme, dansuri si spectacole de teatru, precum si momente de comuniune propuse de Conferinte Episcopale sau de alte miscari, asociatii, comunitati laice si congregatii religioase. Programul definitiv va fi publicat în „Ghidul pelerinului”.
Cum se va desfasura Saptamâna Misionara?
Este deja o traditie a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele tarii care gazduieste evenimentul sa ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaste mai bine spiritualitatea si cultura locala. Diecezele braziliene invita toate grupurile interesate sa profite de aceasta oportunitate. În concordanta cu tema ZMT, în acest an, zilele în dieceze vor fi intitulate Saptamâna Misionara.
Tinerii vor fi gazduiti în camine, centre parohiale, centre sportive si case. Vor fi organizate activitati diferite: întâlniri cu comunitatea catolica a locului, momente de rugaciune si pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale si misionare, manifestari muzicale, artistice, gastronomice, etc.
Gazduirea (masa+cazare) în dieceze va fi suportata de catre grupurile de participanti; de asemenea, transportul de la locul de cazare si pâna la locatiile dedicate activitatilor de pe teritoriul diecezei (incluse cheltuielile cu transportul pâna la Rio de Janeiro).
Saptamâna Misionara se va încheia în ziua 20 iulie, cu o sfânta Liturghie în care episcopul locului va invita tinerii sa se îndrepte spre Rio de Janeiro pentru a sarbatori ZMT.
Care trebuie sa fie vârsta participantilor?
Dat fiind faptul ca activitatile Zilei Mondiale a Tineretului sunt proiectate si organizate pentru tineri, organizatorii au stabilit ca participantii vor trebui sa aiba o vârsta minima de 14 ani si, de preferat, o vârsta maxima de 30-32 ani. Însa, pentru participantii din România, este de preferat ca vârsta minima sa fie de 18 ani. Bineînteles la ZMT sunt invitate si familiile tinere cu copii mai mici de 14 ani, responsabilitatea supravegherii copiilor fiind de datoria integrala a parintilor.
Care sunt costurile?
Participantii vor putea conta pe organizarea realizata de Comitetul de Organizare Local a ZMT Rio 2013 în ceea ce priveste cazarea, masa, transportul în orasul Rio, asigurarea împotriva accidentelor si materialul pentru participanti (rucsacul pelerinului).
Cheltuielile prevazute sunt urmatoarele:
– Taxa de participare la ZMT Rio 2013: 480 reali brazilieni (aprox. 177 euro);
– Taxa de participare pentru Saptamâna Misionara: 100 euro;
– Însemnele grupului din România: 10 euro:
– Biletul de avion: poate varia între 1200 si 1500 de euro, în functie de numarul de persoane.
Nu sunt incluse intrarile la diferitele obiective si cheltuielile personale.
Care vor fi conditiile de cazare?
Cazarea participantilor va fi în familii, sali parohiale, scoli, campusuri universitare, sali de sport. Toate aceste structuri vor fi dotate cu apa, dusuri, toalete. Tinerii vor trebui sa aiba la ei sac de dormit si izopren. Temperaturile în perioada respectiva vor fi de 15-20 de grade în timpul zilei, iar în timpul noptii de 10-15 grade. Noapte dintre sâmbata 27 iulie si duminica 28 iulie se va petrece sub cerul liber pe teritoriul bazei aeriene din Santa Cruz.
Cine se ocupa de organizarea participarii tinerilor din România la ZMT Rio 2013?
Conferinta Episcopilor Catolici din România a desemnat ca responsabili ai organizarii tinerilor români participati la ZMT Rio 2013 pe pr. Felix Roca, din Dieceza de Iasi, si pe Codruta Fernea, din Eparhia greco-catolica de Cluj-Gherla.
Doresc sa particip. Cum ma înscriu?
Responsabilii diecezani si eparhiali cu pastoratia tineretului au decis ca tinerii din România sa se înscrie ca grup national. Înscrierile personale nu vor fi luate în considerare de organizatorii de la Rio de Janeiro
Pentru înscriere se vor urma acesti pasi:
– Completarea formularului de înscriere de pe situl www.zmtromania.ro din sectiunea „Înscrie-te”;
– Achitarea acontului de 300 de euro reprezentând taxa de participare la ZMT, taxa de participare la Saptamâna Misionara si taxa pentru însemnele grupului din România. Aceasta taxa va fi platita la responsabilul diecezan/eparhial cu pastoratia tineretului, care o va trimite la responsabilii nationali. Acestia, din urma, vor face înscrierea grupului din România.
– Data limita pentru înscriere si achitarea acontului este de 15 februarie 2013;
– Costul transportului va fi stabilit dupa încheierea înscrierilor si va fi comunicat tinerilor înscrisi.
Ce documente am nevoie?
Cetatenii români nu au nevoie de viza pentru intrarea în Brazilia. Este necesar pasaportul, valabil 6 luni de la data plecarii. Toti participantii la ZMT Rio 2013 vor avea nevoie de un document de acreditare care va fi eliberat pe baza informatiilor oferite de o autoritate bisericeasca. De aceea fiecare participant va trebui sa înainteze responsabililor nationali o recomandare din partea propriului parinte paroh. Aceasta recomandare va fi prezentata responsabilului diecezan/eparhial cu pastoratia tineretului în momentul achitarii acontului de 300 de euro.
Cum pot afla alte informatii?
Situl oficial al evenimentului este www.rio2013.com, iar situl oficial national este www.zmtromania.ro.
Datele de contact ale responsabililor nationali sunt urmatoarele: pr. Felix Roca – telefon: 0741501481, 0769288978, email: pr.felixroca@gmail.com; Codruta Fernea – telefon: 0744164669, email: codrutaferenea@gmail.com.
Datele de contact ale responsabililor diecezani/eparhiali cu pastoratia tineretului se gasesc pe situl www.zmtromania.ro în sectiunea „Organizare”.