„Marti, 27 martie 2012, la Institutul Pontifical Oriental din Roma a avut loc sustinerea tezei de doctorat în Drept Canonic oriental a parintelui Coriolan C. Muresan, asistentul spiritual national al AGRU si al ACRO, sector adulti. Titlul lucrarii a fost: „Sinoadele Eparhiei Române de Lugoj. Studiu istorico-juridic”, moderatori fiind: prof. avocat dr. Danilo Ceccarelli-Morolli, sr. prof. dr. Maria-Ionela Cristescu CIN si pr. prof. dr. Michael Kuchera SJ (Decan al Facultatii de Drept Canonic oriental). Evenimentul a fost prezidat de catre pr. prof. dr. James M. McCann SJ (Rector al Institutului Pontifical Oriental din Roma).
Cei trei moderatori au subliniat faptul ca aceasta teza de doctorat reprezinta o premiera în studiile canonice ale Institutului Pontifical Oriental din Roma, fiind pentru prima data când se aprofundeaza printr-un studiu istorico-juridic Sinoadele din 1882, 1883, 1919 si 1921, organizate de episcopii Victor Mihalyi si Valeriu Traian Frentiu la Lugoj. Cele patru Sinoade au abordat temele principale de interes pentru clerul si credinciosii Eparhiei de Lugoj, primele doua clarificând aspecte legate de oficiile ecleziastice (1882) si de fondurile si fundatiile eparhiale (1883), în timp ce ultimele doua au subliniat drepturile legitime ale Bisericii Greco-Catolice în România Mare (pe lânga problematici pastorale, scolastice, devotionale, ecumenice). Moderatorii au apreciat în mod deosebit munca depusa, nu doar în ceea ce priveste identificarea a sute de documente de arhiva, dar si analiza contextului istoric de la sfârsitul secolului XIX si începutul secolului XX pentru românii din Banat si Transilvania si pentru Eparhia de Lugoj, precum si clarificarea unor realitati canonice din aceeasi Eparhie în acea perioada. Lucrarea a fost considerata ca fiind de o mare valoare pentru studiul izvoarelor Dreptului Particular al Bisericii Greco-Catolice Românesti si, în consecinta, aprecierile întregii Comisii de examinare au fost la superlativ.
Aceasta teza de doctorat reprezinta finalizarea unei lungi perioade de studii pentru parintele Coriolan Ciprian Muresan, studii începute în anul 1995 la Institutul Teologic din Blaj si continuate la Roma în perioada 1996-2005 la Universitatile Gregoriana si Urbaniana (Facultatea de Filosofie si Teologie) si la Institutul Pontifical Oriental (specializare si apoi doctorat în Drept canonic oriental).
La sustinerea publica a tezei de doctorat au fost prezenti – pe lânga membri ai familiei noului Doctor – monseniorul dr. Paolo Rudelli (econom al Academiei Ecleziastice), monseniorul Giulio Villa, pr. prof. dr. Pablo Gefaell (vicedecanul Facultatii de Drept Canonic al Universitatii Pontificale Santa Croce), pr. Felix Roca (asistent spiritual general al Actiunii Catolice din România), Pr. Daniel Veres (rectorul bisericii greco-catolice române din Roma „Santissimo Salvatore alle Coppelle”), Maria Grazia Tibaldi (secretara Forumului International al Actiunii Catolice), Oana Tuduce (Presedintele Actiunii Catolice din Romania), Codruta Fernea (Secretarul Actiunii Catolice din România), Sergio Boschiero (Secretarul National al Uniunii Monarhice italiene), Davide Colombo (Directorul Agentiei de stiri FERT), preoti, persoane consacrate si laici din Romania si Italia.