„Parohia Greco-Catolica din localitatea Poiana, judetul Bihor, a avut deosebita placere de a invita la o seara de rugaciune ecumenica pe credinciosii si reprezentantii mai multor culte crestine din localitate. Seara de rugaciune s-a desfasurat Duminica, 25 ianuarie, la ora 16:00, la capela ,,Sfântul si Marele Mucenic Gheorghe?.
Binecuvântarea de început a fost rostita de parintele Cristian Balanean, dupa care toti într-un glas am rostit rugaciunile începatoare, urmata de o cântare de lauda adusa lui Dumnezeu: La umbra Crucii Tale, punând toate rugaciunile noastre la picioarele Sfintei Cruci.
Prima lectura a fost din cartea Exodului cap. 3,13-15, cu tema: Multi au crezut în el pentru cuvântul femeii, citita de catre parintele reformat Szucs Zoltán. În cuvântul sau de învatatura, parintele a scos în evidenta împortanta rugaciuni si adeziunii noastre la acelas Mântuitor, care ne numeste frati în El. La sfârsit parintele a multumit gazdelor pentru invitatia facuta si lui Dumnezeu pentru acest moment binecuvântat, rostind o rugaciune de multumire în limba maghiara.
A doua lectura a fost din Ps. 30, cu tema: 1Doamne Dumnezeul meu, eu am strigat catre tine si tu m-ai vindecat, fiind rostit de pastorul penticostal Arba Gabriel. Dupa rostirea acestui psalm, pastorul a predicat un cuvânt de învatatura, multumind lui Dumnezeu pentru acest moment de rugaciune, explicând împortanta apei celei vii, care este Domnul nostru Isus Christos. Domnul vine la noi, ne cere sa îl urmam în Duh si adevar, facând din noi apa vie, prin marturisirea Lui, în trairea Cuvântului Divin. La sfârsit a multumit pentru invitatie organizatorului, fiind încântat de aceasta seara de rugaciune, sfârsind cu o rugaciune de lauda adusa Lui Dumnezeu pentru acest moment de partasie.
Dupa aceste cuvântari, tot poporul a cânta într-un glas cântarea: Vreau lânga Dumnezeu sa fiu mereu.
A treia lectura a fost din epistola Sfântului Apostol Pavel catre Romani, cap. 10,14-17 având ca tema: Îi aduc multumiri lui Dumnezeu ori de câte ori îmi amintesc de voi; rostita de parintele Cristian Balanean. În mesajul sau, parintele a mentionat importanta acestui moment de rugaciune ecumenica pentru Biserica Catolica si întâlnirea pe care o are Isus cu femeia samaritenca. Christos este acela care vine la noi si se ofera din toate punctele de vedere pentru noi, lasând o porunca divina: Si Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt si Eu vin la Tine. Parinte Sfinte, pazeste-i în numele Tau, în care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi Io 17, 11.
Poporul adunat împreuna cu preotii si pastorii, au slavit pe Creator lor cu cântarea: Un singur dor mai am si eu.
În mijlocul nostru, s-a aflat pentru prima data si pastorul baptist Loghin Andrei, care a citit din Evanghelia Domnului Nostru Isus Christos, dupa Ioan, cap. 17, cu tema: Rugaciunea lui Isus pentru Sine, pentru apostoli si pentru toti credinciosii. Fratele pastor, a facut o meditatie, referindu-se la motto-ul din acest an: „Da-mi sa beau”. Pentru noi crestinii, daca ne-am întâlni azi cu Chistos, ce ar cere El de la noi? Putem sa facem o adevarata partasie când ne adunam la Cina Sa, devenim o apa vie dupa modelul Sau, punând în practica Evanghelia? La aceste întrebari sa gasim fiecare un raspuns, care sa ne duca la unitatea dintre noi ca Fii Lui Dumnezeu, rascumparati din pacatul cel cumplit cu Sângele Sau. La sfârsi pastorul a multumit Lui Dumnezeu pentru închinare, pentru lauda numelui Sau si s-a rugat pentru toti aceia din localitate care nu au fost prezenti.
Dupa rostirea acestor lecturi, a urmat citirea Sfintei Evanghelii, rostita de parintele Alin Papit, dupa Ioan 4, 42. 15, având ca tema Convorbirea lui Isus cu femeia samariteanca, convorbire ce o face pe aceasta sa traiasca mai liber. În cuvântul sau de învatatura parintele a îndemnat pe cei prezenti la rugaciune neîncetat, asfel vor avea o relatie de prietenie adevarata cu Dumnezeu.
Seara de rugaciune a continuat mai apoi cu rostirea, de catre parintele paroh Gheorghe Dat, a ecfonisului care invoca Rugaciunea Domneasca, astfel ca toata comunitatea a rostit rugaciunea Tatal nostru. Înainte de încheiere, toti cei prezenti au rostit împreuna rugaciunea speciala pentru unitatea crestinilor si Crezul. La sfârsit a multumit lui Dumnezeu pentru acest moment de rugaciune, salutând întreaga comunitate cu acel salut frumos al Sfântului Apostol Pavel: Harul Domnului nostru Isus Christos, dragostea lui Dumnezeu-Tatal si împartasirea Sfântului Spirit sa fie cu voi cu toti Cor 13, 13!
La încheie Pr. Gheorghe Dat, a multumit tuturor celor prezenti pentru frumosul gest, raspunzând invitatiei la rugaciune, rugându-L pe Dumnezeu sa îi aiba în paza sa.
Dupa cuvântul rostit, parintele paroh a facut dezlegarea finala, iar mai apoi s-a cântat imnul: Frati crestini din lumea-ntreaga .
La sfârsit comunitatea greco-catolica a oferit tuturor celor prezenti cozonac si ceai.