„Cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Lucian Cardinal Muresan, a avut loc în data de 5 august, la orele 17.00, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Libertatii din Reghin, un program spiritual-cultural. Momentul a fost prilejuit de lansarea cartii „Cardinalul Alexandru Todea în dosarele securitatii”, care îl are ca si autor pe domnul Sergiu Soica.

Programul a început cu savârsirea Paraclisului Maicii Domnului, în prezenta Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si a Preasfintiei Sale Claudiu Lucian Pop, episcop vicar al Curiei Arhiepiscopale Majore, în prezenta preotilor, oficialitatilor locale ale orasului Reghin si a numerosilor credinciosi.

Volumul a fost prezentat de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, Preasfintia Sa Claudiu Lucian Pop, doamna prima Maria Precup, domnul Nicolae Baciut, poet si directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Mures, domnul profesor Dimitrie Poptamas si parintele protopop al Reghinului, Boitos Ignat-Florin, care au evocat marea personalitate a Cardinalului Alexandru Todea, toti vorbitorii cunoscând din copilarie marea personalitate a Reghinului, care s-a remarcat prin bunatate, înalta tinuta intelectuala si teologica.

Lansarea cartii la Reghin, vine la împlinirea celor 53 de ani de la eliberarea Eminentei Sale din închisoarea comunista (5 august 1964).

Volumul „Cardinalul Alexandru Todea în dosarele securitatii” a aparut la Editura „Mega” din Cluj-Napoca si are 816 pagini. Cartea cuprinde dosarul Cardinalului Alexandru Todea din arhiva CNSAS, mai precis notele informative furnizate de catre informatorii Securitatii. Documentele, din acest volum, puse cap la cap în ordine cronologica, ne dezvaluie nuantele istoriei Bisericii Române din catacombe si lumineaza ungherele mai putin cunoscute, dar care au fost locuite si „traite”. În spatele acestora se afla multa suferinta si teroare, dar dezvaluie tot atât de multa credinta si speranta în Dumnezeu, adeverind ca doar taria spirituala biruie asupra raului lumii acestea.

Credinta, Dumnezeu, iertare, bunatate, daruire
„Aceasta carte se leaga de ce spunea Preasfintitul Todea: noi nu dorim sa ne razbunam pe nimeni, ci oferim totul Domnului. De aceea, aceasta carte trebuie sa fie citita nu ca un semn de revansa, ci ca un semn de restituire a unor adevaruri care s-au petrecut, ca un semn de aducere aminte pentru ca anumite lucruri sa nu se mai întâmple, pentru ca uitarea poate sa ucida. Probabil ca unii dintre dumneavoastra veti gasi nume care va vor soca. Din contra, nu trebuie sa va socheze, sa priviti istoria asa cum a fost, iar azi sa privim cu seninatate înainte. Preasfintitul Todea, mai ales fata de cei care l-au urmarit enorm de mult, si aici ma refer la cei de la Securitate, s-a comportat într-o maniera extraordinar de eleganta. Alexandru Todea nu a dorit niciodata sa se razbune, era omul care întotdeauna a stiut sa daruiasca ceva. A daruit enorm de mult, s-a daruit pentru Christos si pentru biserica. A ars ca o candela pâna în ultimul moment. Daca privim la aceasta maniera, putem sa citim astfel de carti. Daca nu, aceste carti pot stârni resentimente. Niciodata nu trebuie sa stârneasca vreun resentiment, ci doar bucuria pentru cel care a stiut sa ramâna ca un stâlp de nezdruncinat în fata a ceea ce înseamna convingere, credinta, Dumnezeu, iertare, bunatate, daruire. Acesta a fost Cardinalul Todea.” (PS Virgil, Episcopul Eparhiei de Oradea)

„Nu l-am apreciat asa cum a trebuit”
„Rasfoind aceasta carte am realizat ca suntem binecuvântati ca am fost contemporan cu acest sfânt. Dupa citirea acestei carti, dupa ce veti cunoaste prin câte a trecut, va veti simti mici si poate nu meritam sa spunem ca suntem mândri ca am fost contemporani si nu l-am apreciat asa cum a trebuit, pentru ca nu am stiut prin ce a trecut, nu am stiut câta demnitate, câta umilinta, dar mai ales cât de mult a iubit oamenii si, mai ales, pe Dumnezeu. Sunt prezenta aici nu doar ca primar, ci ca un om care a fost binecuvântat de prezenta Înaltpreasfintiei Sale vreme de patru ani, facând naveta la Târgu-Mures. Era un domn modest, îmbracat în negru, care ne lua în fiecare zi carnetul sa vada ce note am primit, care vorbea cu noi în limba franceza, desi cunostea 12 limbi, si niciodata nu ne-a spus cine este. Mama venea la el, ca sa-i fie duhovnic, si nu-l cunosteam. Doar când am început sa lucrez la Primaria Reghin ne-am reîntâlnit. Am fost chemata si eu la Securitate, deoarece am îndraznit sa înscriu un numar pe strada Lupului, si sa-i dau în fiecare luna un tichet de butelie. Am facut atunci numarul 5, pentru a putea da acestui sfânt un tichet de butelie. De aceea, de fiecare data când trecem prin fata acestui templu, a statuii sale, sa ne închinam si sa-l rugam sa supravegheze viata noastra, sa fie alaturi de noi asa cum este si astazi, si sa-i fie bine acolo în dreapta Tatalui unde suntem convinsi ca este.” (Maria Precup, primarul Municipiului Reghin)

„Ne rugam împreuna cu el”
„Suntem aici nu doar sa ne aducem aminte cu tristete sau cu nostalgii de Cardinalul Alexandru Todea, ci suntem aici împreuna cu el. Nu ne rugam doar pentru el, ci ne rugam împreuna cu el. Asta este Biserica Greco-Catolica, asta este o adevarata comemorare. Stim ca lumina lui este aceeasi lumina cu cea din sufletele noastre si în fata luminii lui Iisus Christos suntem cu totii împreuna, nu doar cei care suntem aici, ci si cei care ne-au precedat, parintii nostri în credinta. Experienta descrisa în aceasta carte este cea a puscariei, a închisorii, si cred ca pentru Cardinalul Todea este o experienta fondatoare. Acel rosu de pe haina lui pe care îl contemplam în poze nu face decât sa marturiseasca despre viata si credinta lui. Stiti cu totii ca acest rosu cardinal de pe haina prelatilor bisericii este, de fapt, marturia sângelui varsat. Orice cardinal care îmbraca aceasta haina trebuie sa fie gata sa-si verse sângele în orice clipa pentru credinta catolica si pentru Sfântul Parinte Papa. De aceea, as îndrazni sa spun ca Alexandru Todea era deja cardinal înainte de a primi haina, si Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea nu a facut decât sa recunoasca ceea ce exista în sufletul lui.” (PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore)

„Un om care dorea restituirea unui adevar istoric”
”Am convingerea ferma ca nicio alta personalitate publica a spatiului muresean nu a avut atrasa asupra lui atâta atentie decât Cardinalul Alexandru Todea. Nimeni nu a fost atât de supravegheat, atât de haituit cum a fost Cardinalul Todea. Toate acestea, din pacate, cu concursul celor din Reghin. Nimic nu ar fi fost posibil, oricât de dura ar fi fost masura unui regim opresiv, daca nu erau delatorii, daca nu erau turnatorii. Regimul ar fi ajuns într-o neputinta extraordinara daca nu existau cei care sa toarne, iar 70 % din aceasta carte sunt turnatorii, 333 de turnatorii în perioada 1946-1973. În acest volum sunt 73 de turnatori si 34 de angajati ai serviciilor de Securitate care s-au ocupat de Alexandru Todea. Este uluitor câti bani, câta energie, cât timp, câta bataie de joc a fost pusa în exercitiu pentru un om care dorea restituirea unui adevar istoric, reabilitarea unei credinte vinovata fara vina, si dreptul la credinta în care s-a nascut, în care a crescut si pe care a propovaduit-o,” (Nicolae Baicut, Directorul Directiei Judetene de Cultura Mures)