„În perioada 24-25 martie 2012, aproximativ 80 de tineri cu vârsta cuprinsa între 14 si 20 de ani, proveniti din Protopopiatele Carei, Supur si Tasnad, au participat la Exercitiile Spirituale organizate de Protopopiatul Carei în colaborare cu Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici.
Exercitiile Spirituale au început la ora 11:00 când, cu totii împreuna, ne-am adunat în Biserica Sfântul Andrei din Carei. Dupa salutul de bun venit, adresat de catre parintele protopop Radu Filip, tinerii din Carei i-au întâmpinat pe ceilalti tineri participanti cu un imn propriu, intitulat „Sa fi cuminte, copile”. Ne-am bucurat de prezenta preotilor în mijlocul nostru, care au dorit sa ne fie alaturi pe tot parcursul zilelor, iar meditatiile au fost sustinute de catre parintele Zorel Zima.
În prima meditatie, care a avut ca tema „fericirea”, parintele Zorel i-a îndemnat pe participanti sa constientizeze ca: „fericirea este un dar minunat pe care trebuie sa îl cautam, iar în aceasta cautare sa constientizam / sa acceptam si suferinta, pentru ca astfel devenim mai capabili de a vedea frumusetea vietii. Din suferinta unei stridii iese cea mai frumoasa podoaba: perla. Dumnezeu ne învata ca putem depasi momentele dificile, grele si putem ajunge la Fericire”.
Înainte de prânz, participantii, au avut ocazia sa viziteze Castelul din Carei, dupa care a urmat prânzul si un moment de pauza, timp în care tinerii au avut ocazia sa se cunoasca mai bine.
Sâmbata dupa-amiaza, am dorit si noi sa ne unim în spirit si rugaciune cu toti cei care în peste 20 de orase ale tarii au organizat „Marsul Vietii”. Tinerii au participat activ la acest moment prin rugaciune si cântec, dupa care a urmat un moment recreativ.
În cea de-a doua meditatie s-a vorbit despre „iubire”, o iubire care trebuie sa fie universala, îndreptata spre toti oamenii. Parintele i-a încurajat pe tineri sa fie activi în biserica, sa fie acea „bucatica de drojdie care fermenteaza” si face ca si cei din jur sa descopere iubirea lui Dumnezeu, care este în acelasi timp si bucurie; Sfântul Filip Neri spunea: „Fetele încruntate si posomorâte nu sunt facute pentru bucuria Paradisului”. S-a pus accentul si pe lupta împotriva pacatului, deoarece pacatul este lipsa iubirii; de aceea trebuie sa nu uitam ca avem mereu posibilitatea de a ne reîntoarce în bratele lui Dumnezeu.
Dupa meditatie, tinerii, împartiti pe grupuri, au avut ocazia sa discute asupra celor prezentate.
La ora 19.00 a avut loc, în biserica, „Calea Crucii”, animata de tineri, un moment de rugaciune si meditare a suferintelor lui Cristos, dupa care a urmat, în fata bisericii, un gest simbolic – aprinderea unei lumânari de catre fiecare participant pentru toti copiii nenascuti, dar si un semn de speranta si multumire pentru darul pretios al vietii. Dupa cina, participantii au vizionat filmul „Fiti cuminti daca puteti”.
Duminica la ora 10:00 a avut loc Sfânta Liturghie la care au participat un numar mare de preoti si credinciosi, dupa care a avut loc activitatea destinata concluziilor finale, apoi prânzul, iar restul zilei a fost dedicat jocurilor si activitatilor de grup.
Dorim sa-i aducem multumirea noastra Domnului pentru reusita acestor zile spirituale, parintelui protopop Radu Filip pentru organizare, dar si pentru prezenta sa în fiecare zi alaturi de tineri, parintelui Zorel Zima, care a sustinut meditatiile, tuturor preotilor care au fost alaturi de tineri în aceste zile si tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul pentru ca aceasta întâlnire sa fie una benefica si sa aduca roade bogate.
Tinerii au fost entuziasmati de aceasta întâlnire si au exprimat dorinta ca si în viitor sa se organizeze astfel de întâlniri dedicate lor.