„
A 11-a Întâlnire a Presedintilor Conferintelor Episcopale din Sud-Estul Europei – Nicosia, Cipru, 3-6 martie 2011
În perioada 3-6 martie, la Nicosia, Cipru, a avut loc A 11-a Întâlnire a Presedintilor Conferintelor Episcopale din Sud-Estul Europei, la invitatia Excelentei Sale Mons. Youssef Soueif, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului. Au fost reprezentate sapte Conferinte Episcopale: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, România si Conferinta Internationala Sfintii Chiril si Metodiu, precum si Eparhia de Chisinau (Republica Moldova). La întâlnire au mai participat: Nuntiul Apostolic în Cipru, Patriarhul latin al Ierusalimului, si Observatorul Permanent al Sfântului Scaun pe lânga Consiliul Europei de la Strasbourg, precum si un numar de experti.
Ca o oportunitate în pregatirea celei de-a XXVI-a Zi Mondiale a Tineretului (Madrid, 16-21 august 2011), tema de baza aleasa pentru aceasta întâlnire a fost: „Înradacinati în Hristos. Întariti în credinta. Munca pastorala cu tinerii în sud-estul Europei”.
Întâlnirea a început pe 3 martie, cu salutul reprezentantilor diferitelor Biserici crestine prezente în Cipru, inclusiv Preafericirea Sa, Patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal; reprezentantul Preafericirii Sale Chrysostomos II, Arhiepiscop de Nea Justiniana si al întregului Cipru; si un bun venit din partea Patriarhului Maronit.
Întâlnirea a fost marcata de diverse oportunitati de rugaciune si întâlnire cu diferitele comunitati catolice locale, cu persoane consacrate si cu tineri. Întâlnirea a avut si o dimensiune ecumenica, prin vizita la mitropolitul Georgios din Paphos si discutia avuta cu Mitropolitul Isaias de Tamassou privind situatia reala a tinerilor ortodocsi din Cipru. În plus, episcopii au vizitat unele sate maronite în partea de nord a insulei ca marturie a solidaritatii lor cu o comunitate maronita unde, asa cum se întâmpla si cu alte comunitati crestine, dorinta de a reveni în sate este un aspect fundamental pentru existenta si viitorul comunitatii.
În timpul întâlnirii, participantii s-au întâlnit cu presedintele Republicii Cipru, Excelenta Sa Dimitris Christofias, caruia i-au exprimat speranta ca, cât mai curând posibil, oamenii din Cipru sa fie capabili de a-si rezolva pasnic problemele politice si, în cele din urma, sa fie uniti într-o singura tara, astfel încât refugiatii sa poata sa se întoarca la pamânturile lor si lacasele de cult sa fie readuse la functia lor originala.
Întâlnirea a fost, de asemenea, o ocazie de a se aminti de si de a-l încredinta milei Domnului pe episcopul Luigi Padovese, fostul presedinte al Conferintei Episcopale din Turcia, care obisnuia sa participe la aceste reuniuni si care a fost ucis brutal în iunie, anul trecut. Participantii au vrut sa-si exprime solidaritatea si comuniunea cu Biserica din Turcia si cu toate Bisericile aflate în suferinta.
Reuniunea s-a încheiat duminica, 6 martie, cu celebrarea solemna a Liturghiei în Catedrala maronita „Doamna Noastra a Harurilor”.
Partea tematica a întâlnirii s-a dezvoltat pornind de la interventiile lui Don Eric Jacquinet, responsabil pentru Sectiunea pentru Tineret a Consiliului Pontifical pentru Laici, si ale lui Don Francesco Pierpaoli, director al Centrului Ioan Paul al II-lea din Loreto. Au existat, apoi, rapoarte ale unor Conferinte Episcopale individuale.
La finalul întâlnirii si în lumina numeroaselor interventii, participantii au dorit sa adreseze acest apel urgent tinerilor din tarile din sud-estul Europei:
Vrem sa va încurajam
Dragi tineri catolici, chiar daca va aflati în minoritate în tarile voastre, nu va descurajati! Sunteti în comuniune cu milioane de tineri catolici din întreaga lume. Ziua Mondiala a Tineretului de la Madrid, pentru care unii dintre voi va pregatiti sa participati, va fi un impuls puternic si o încurajare pentru voi toti. Nu sunteti singuri în a crede si a spera în Hristos. O mare imensa de tineri spera în Hristos, îl iubesc pe Hristos si cred în Hristos.
Suntem constienti de problemele voastre
Probleme ca familii distruse, gasirea unui loc de munca stabil, probleme care decurg din „disparitia sensului lui Dumnezeu” în societatea în care sunteti chemati sa traiti, probleme cauzate de exemplul negativ al unor adulti. Pentru multi dintre voi, exista dificultati care rezulta din faptul da a trai într-o societate care timp de decenii a fost dominata de ideologii totalitare si ateism practic si teoretic care înca viciaza unele suflete.
Avem încredere în voi
În ciuda acestor probleme avem o imensa încredere în voi, în generozitatea voastra înnascuta, în refuzul vostru de a va conforma pasiv la modele timpurilor, în sensibilitatea voastra fata de suferinta altora, în modul vostru de percepere a justitiei, în cautarea pacii, în setea de adevar ce va caracterizeaza. Cunoastem dorinta voastra de calm interior si tacere, exprimata prin rugaciunea prelungita. Daca toate acestea sunt valorizate, ele pot deveni o imensa forta de reînnoire a comunitatilor voastre. Puteti deveni fermentul care da prospetime comunitatilor noastre obosite si nemotivate.
Creati relatii, fiti constructori de poduri
Voi traiti în societati multiculturale, multireligioase si multietnice. Sunteti chemati sa dati marturie invitatiei lui Hristos de a raspândi dragostea tuturor oamenilor, indiferent de religie sau ideologie. Stim ca pentru crestin: „nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte barbateasca si parte femeiasca, pentru ca voi toti una sunteti în Hristos Isus” (Gal 3, 28). Sunteti chemati sa iertati relele pe care parintii vostri le-au suferit, sa depasiti cu sensibilitatea lui Hristos situatiile tragice care au marcat trecutul. Sunteti chemati sa realizati ceea ce, uneori, generatia care v-a precedat nu a reusit sa faca: un dialog fratern cu colegii vostri, chiar cu cei de alta religie sau confesiune crestina, o colaborare pentru dreptate si pace. Astazi, mai mult ca ieri, aveti capacitatea de a întelege motivele celorlalti. Astfel, marturia voastra de crestini va deveni si angajamentul vostru misionar într-o societate în care violenta si ura par sa caracterizeze cultura timpului nostru.
„Înradacinati si ziditi în Hristos, întariti în credinta”
Tema care inspira Ziua Mondiala a Tineretului de la Madrid constituie si pentru noi, pastorii vostri, un apel urgent: „Înradacinati si ziditi în Hristos”, înseamna sa va înradacinati întreaga viata în persoana lui Hristos. Este vorba despre totalitatea vietii si nu de partialitatea experientelor noastre; este vorba despre adevaratele fundamente pe care se bazeaza întreaga viata a umanitatii; este o viziune, o alegere, o atitudine, un plan de viata, un mod de viata. Persoana botezata este chemata sau sa vada în botezul sau un semn al apartenentei sale la Hristos. Aici se traieste întâlnirea cu Hristos, tânarul care îi cheama pe tineri sa-l urmeze si sa-i devina discipoli si profeti ai Evangheliei sale în lumea de azi.
Fie ca Sfânta Fecioara, Nascatoarea de Dumnezeu, Sfintii Apostoli fondatori ai acestei Biserici în Cipru, Pavel, Barnaba si Sfântul Maron, Parintele Bisericii Maronite, sa va ocroteasca si sa mijloceasca pentru toti tinerii nostri.
La finalul întâlnirii, participantii si-au manifestat multumirea Excelentei Sale Mons. Youssef Soueif si colaboratorilor sai pentru excelenta ospitalitatea oferita în aceste zile.
Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa reuneste presedintii celor 33 de Conferinte Episcopale de pe continent, reprezentate de presedintii lor si Arhiepiscopul de Luxemburg, Arhiepiscopul Principatului de Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului, precum si Episcopul de Chisinau (Republica Moldova). Presedintele CCEE este Cardinalul Péter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primat al Ungariei; vicepresedinti sunt: Cardinalul Josip Bozanic, Arhiepiscop de Zagreb, si Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul General al CCEE este Parintele Duarte da Cunha. Sediul Secretariatului este în St. Gallen (Elvetia).
Din partea Conferintei Episcopale Române a participat Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, ca delegat al Preafericitului Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica si Presedinte al CER.
Pentru informatii:
Thierry Bonaventura
CCEE Media Officer
Tel: +41-71-227 60 40
Fax: +41-71-227 60 41
Mobile: +41-78-851 60 40
thierry.bonaventura@ccee.ch