„Joi, 26 ianuarie 2012, a avut loc în Aula Magna a Facultatii de Teologie, Adunarea Eparhiala a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, Oradea. La întâlnire au participat preotii din cadrul episcopiei, precum si laici implicati în diferite domenii de activitate.
Lucrarile au fost deschise cu meditatia Preasfintitului Virgil Bercea despre Taina Marturisirii si despre importanta crearii ca si cardinal a Preafericitului Lucian Muresan, arhiepiscopul major al Bisericii.
Darea de seama pe anul 2011 a cuprins urmatoarele aspecte: situatia Eparhiei, învatamântul confesional si formarea tinerilor, ora de religie si cateheza, activitatea biroului pastoral si culturala, activitatea social-caritativa, viata consacrata, situatia financiar-contabila; situatia administrativ-juridica.
În Eparhia de Oradea sunt active 155 de parohii, 188 de preoti, 17 calugari, 14 calugarite, iar în cadrul Seminarului se formeaza 53 de seminaristi. În anul care s-a încheiat au fost hirotoniti 7 noi preoti si au murit 2, si s-au sfintit 4 biserici nou construite.
Domnul Andrei Cristea, directorul Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a prezentat situatia rezultatelor la Bacalaureat în 2011, al numarului de cadre didactice si elevi precum si situatia financiara a liceului. Parintele rector Antoniu Chifor s-a referit la Seminarul Teologic Sfintii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan, precum si la Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica.
Parintele Florin Jula a vorbit despre activitatea de predare a religiei în scoli, stadiul elaborarii si tiparirii manualelor de religie pentru clasele I-VIII, respectiv liceu, precum si despre activitatea culturala desfasurata la nivelul episcopiei, amintind între altele organizarea editiei a VI-a a Simpozionului Scoala Ardeleana, precum si a editiei a VI-a a Festivalului de muzica sacra Francisc Hubic.
Biroul Pastoral, coordonat de catre parintele Paul Popa si doamna Ramona Dragos, a prezentat evenimentele organizate anul trecut: exercitiile spirituale pentru tineri, cursuri de formare pentru asociatiile eparhiale, pelerinaje la sanctuare mariane si la Sighet, vizite si schimburi de experienta în strainatate, întâlnirea eparhiala a copiilor, participarea la Madrid la Întâlnirea Mondiala a Tinerilor cu Papa Benedict al XVI-lea. S-a facut o prezentare a evenimentelor culturale desfasurate pe parcursul anului trecut, atât în parohii si protopopiate, cât si la nivelul episcopiei, dintre care o relevanta deosebita a avut Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa, organizata sub egida CCEE. Biroul Pastoral are acum 3 sectiuni destinate pastoratiei copiilor, tinerilor, adultilor si familiilor.
Parintele Olimpiu Todorean, directorul Asociatiei Caritas Eparhial Oradea a prezentat activitatea social-caritativa a asociatiei si a eparhiei, desfasurata la Oradea si în celelalte centre pe parcursul anului trecut, si a insistat pe inaugurarea cladirii Centrului Social „Maria Rosa”, unde oamenii cu dificultati pot beneficia de diferite servicii (masa calda, dusuri, îmbracaminte, consiliere). S-au prezentat proiectele care vor fi începute si continuate anul acesta (implicarea voluntarilor, clowni – prieteni pentru un zâmbet, Casa Frentiu).
Doamna Stela Iambor, economistul eparhiei, a prezentat darea de seama financiar contabila si bilantul veniturilor si cheltuielilor, precum si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2012. În acelasi context, parintele Mircea Bota si domnul Jeno Ferco, directorul ocolului silvic, au vorbit despre modul în care au fost administrate padurile episcopiei, investitiile efectuate si planurile pentru 2012.
Anul 2012 Eparhia de Oradea îl consacra Înaltpreasfintitului Valeriu Traian Frentiu de la a carui hirotonire episcopala (4 noiembrie 1912) se împlinesc 100 de ani, respectiv 90 de ani de la venirea ca episcop la Oradea si 60 de ani de la moartea în închisoarea de la Sighet. În acest context, pe tot parcursul anului se vor face predici, conferinte, reculegeri spirituale, parastase de pomenire si un pelerinaj la Resita, respectiv la Cimitirul Saracilor de la Sighet.
În cadrul întâlnirii au fost fixate cursurile de vara si exercitiile spirituale pentru preotii din eparhie, precum si misiunile populare cu credinciosii.
Dupa ce au fost trecute în revista si celelalte evenimente care urmeaza sa fie organizate la nivelul eparhiei, au avut loc o serie de luari de cuvânt din partea unor preoti si laici în legatura cu o serie de aspecte care privesc întreaga comunitate.
La finalul adunarii a avut loc un dublu eveniment cultural: Parintele Vasile Goje si-a lansat cartea „Paradoxuri istorice Românesti”, aparuta la Editura Transilvania si prezentata de Virginia Paraschiv, Mihai Ganea si Ioan F. Pop; Parintele Mihai Tegzes a facut o scurta prezentarea a câtorva carti traduse din limba italiana pentru a fi folosite în pastorala familiilor si a cartii de predici „Puterea Sarbatorilor”.
În încheiere, Preasfintitul Virgil a multumit participantilor, mentionând importanta activitatii depusa de fiecare preot si laic acolo unde îsi desfasoara activitatea.