O numesc „Cutia Albă”, dar mai mult decât un recipient este un simbol al preocupării comune pentru cei săraci. Din 2017, în fiecare an, în săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, celebrată în perioada 18-25 ianuarie, nouă culte creștine din orașul Oradea, din România, au strâns împreună fonduri pentru a susține un proiect social. În fiecare zi a săptămânii ecumenice, rugăciunea este găzduită de un cult diferit, iar cutia pentru colecta comună însoțește acest pelerinaj de la o comunitate la alta.

Miercuri, 2 februarie, reprezentanții cultelor s-au adunat și după o rugăciune de mulțumire, au deschis cutia și au înmânat destinatarului fondurile strânse anul acesta. Cultul care este destinatarul fondurilor este tras la sorți, iar proiectul social este mereu îndreptat către cei nevoiași. De data aceasta donațiile au mers către Biserica Penticostală Tabor, care va folosi banii pentru a oferi o masă celor care au nevoie.

„Nu doar ne rugăm, ci vrem să îi ajutăm în mod concret pe cei care – după cum spune Sfântul Părinte – se află la periferia societății. În toate întâlnirile de rugăciune, accentul nostru este pe unitate, dar această unitate în diversitate ne ajută să depășim diferențele noastre confesionale chiar și cu mici acte similare de caritate. Pentru că toți suntem preocupați de binele suferinzilor care sunt la periferie și care nu au religie: pur și simplu sunt săraci”, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

„Reprezentanții cultelor orădene se întâlnesc, de fapt, de mai multe ori pe an și participă împreună la diferite inițiative, precum expoziții, conferințe sau marșul pentru viață”, adaugă Laura Ologu, coordonatorul săptămânii de rugăciune ecumenică.

Cristina Grigore pentru SIR

Sursa: https://www.agensir.it/quotidiano/2022/2/3/romania-oradea-raccolta-ecumenica-a-sostegno-dei-bisognosi-mons-bercea-greco-cattolico-al-sir-i-poveri-sono-poveri-senza-differenze/