„Duminica, 7 mai 2017, comunitatea româneasca greco-catolica din Viena Rochuskapelle-Penzing a avut bucuria sa îl aiba ca oaspete la celebrarea Sfintei Liturghii pe Excelenta sa Arhiepiscopul dr. Peter Stephan Zurbriggen, Nuntiul Papal din Viena, împreuna cu secretarul Nuntiaturii, Mons. dr. George Panamthundil. Motivul acestei vizite a fost sarbatorirea a 40 de ani de preotie a celui care, în anul 1993, a reînfiintat Misiunea Româna Unita din Viena: pr. paroh mag. Vasile Lutai.
I-au dorit sa îi fie alaturi la acest eveniment deosebit din viata domniei sale Excelenta sa Ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru; fost ambasador al Austriei în România, dr. Michael Schwarzinger, actualmente ambasador în Malta, împreuna cu sotia sa Rosamaria; prof. dr. Erich Leiternberger, purtator de cuvânt de la fundatia „Pro Oriente”; dr. Othmar Kollar de la „Missio Pro Europa”; Herbert Rechtberger, director national de la organizatia „Kirche in Not”; jurnalistul Franz Josef Rupprecht din Dieceza de Eisenstadt; membri ai familiei, precum si credinciosii parohiei veniti în numar foarte mare, chiar si din împrejurimile capitalei austriece, cum ar fi mica dar inimoasa comunitate din Wiener Neustadt. În altar, alaturi de pr. paroh Vasile Lutai, au mai slujit secretarul Nuntiului, Mons. George, pr. paroh Vasile Hotico din Dragomiresti- Maramures, pr. Ioan Iulian Hotico, vicarul parohial împreuna cu diaconul Felician Vladu din parohia Wiener Neustadt.
Înainte de începerea serviciului religios, parintele Vasile Lutai, printr-un scurt discurs comemorativ, a evocat perioada de 300 de ani de la unirea religioasa a românilor din Transilvania cu Roma, timp în care, românii care au aderat la Unire nu si-au pierdut identitatea, ci dimpotriva, au reusit sa îsi îmbogateasca patrimoniul lor cultural. De asemenea, parintele Lutai a reamintit distinsilor oaspeti si întregii comunitatii curajul celor doisprezece Episcopi greco-catolici care, în timpul prigoanei comuniste, nu si-au abandonat nici unul dintre ei crezul, dupa cum marturisea Cardinalul Iuliu Hossu: „Credinta noastra este viata noastra!” Celebrarea Sfintei Liturghii a fost animata si de micul cor al parohiei, sustinut de doi artisti ai Operei din Viena, soprana Simina Ivan si basul Liviu Burz, prezenti ca întotdeauna la fiecare sarbatoare majora a parohiei. Cuvintele care ar caracteriza cel mai bine aceasta celebrare religioasa ar fi armonia si bucuria; între preotii din altar si cor, între credinciosi si binecuvântarile în limba româna rostite de catre Excelenta sa, Nuntiul Papal.
Nuntiul, în predica sa, a mentionat importanta familiei, fata de asociatii, unde fiecare intra si iese când vrea; rolul major al bunicilor în educatia copiilor; ne-a reamintit sa fim „convinsi si curajosi” în viata si „sa nu ne fie rusine ca suntem crestini si catolici, nici la locul de munca si nici în familie”. „Cine ramâne în Cristos ramâne în Biserica”, a mai spus Excelenta Sa, amintindu-ne cuvintele Papei Benedict al XVI-lea, cel care în duminica Pastelui a împlinit frumoasa vârsta de 90 de ani: Cine crede nu este singur! Înainte de binecuvântarea finala, Arhiepiscopul Peter Stephan Zurbrigenn l-a surprins placut pe parintele Vasile Lutai, înmânându-i cu aceasta ocazie o medalie jubiliara de argint „Papa Benedict al XVI-lea”, mentionând printre altele ca medalii de aur în Biserica Catolica doar Papii primesc!
Excelenta sa s-a aratat foarte încântat de numarul mare de copii prezenti la Sfânta Liturghie. Ne-a reamintit înca o data, daca mai era nevoie, cât de importanta este educatia în viata copiilor pentru ca ei reprezinta viitorul! De altfel, în fotografia de grup de la sfârsitul Liturghiei, Nuntiul Papal si-a manifestat dorinta si bucuria sa fie înconjurat de copiii prezenti la aceasta sarbatoare. Un asemenea eveniment jubiliar nu se putea încheia fara o agapa fraterna, care a avut loc la casa parohiala, unde enoriasii parohiei au putut sa îl salute pe Excelenta sa Nuntiul Apostolic, iar altii au dorit sa fie fotografiati alaturi de el. Nu putem încheia fara sa îl felicitam pe parintele paroh Vasile Lutai cu ocazia acestui jubileu, sa îi dorim în continuare o viata plina de bucurii si împliniri alaturi de familie si de enoriasi, atât în plan profesional cât si plan spiritual!