„În timpul unei reuniuni extraordinare ce a avut loc ieri dimineata, Academia din Al-Azhar, cea mai mare institutie în Islamul sunnit, a decis sa „înghete” dialogul cu Vaticanul. Decizia a fost luata ca urmare a remarcilor Papei Benedict al XVI-lea – care a solicitat protectia crestinilor dupa masacrele ce au avut loc în biserici din Egipt, Nigeria si Irak – remarci ce au fost privite ca „un amestec în treburile Egiptului” si „o insulta la adresa Islamului”.
Agentia de stiri Mena transmite ca, dupa opinia Al Azhar, pozitia Papei „nu a fost neutra referitor la violentele împotriva musulmanilor din anumite tari, cum ar fi Irak sau Afganistan, în încercarea de a interveni în afacerile interne ale tarilor lor”.
Purtatorul de cuvânt al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, a declarat ca decizia Al-Azhar nu va schimba „politica Vaticanului de deschidere si dorinta sa de dialog” cu Islamul. „Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios”, a explicat parintele Lombardi, „colecteaza informatii necesare pentru a întelege în mod adecvat situatia. În orice caz, pozitia Vaticanului ramâne una de deschidere si de disponibilitate la dialog”.
Intervievat de SIR, Nuntiul Apostolic în Egipt, E.S. Michael Fitzgerald nu a dorit sa comenteze decizia Academiei sunnite. El doar a subliniat ca înghetarea nu este „sine die, adica pentru totdeauna, ci doar pentru un timp nedeterminat”. Într-o declaratie din 6 ianuarie 2011 si transmisa de catre SIR în ziua urmatoare, Nuntiatura a reafirmat ca, prin declaratiile sale cu privire la atacul asupra bisericii din Alexandria, Egipt, Papa Benedict al XVI-lea, „în mod evident”, nu a vrut sa „se amestece în afacerile interne ale vreunei tari”, ci mai degraba a cerut „tuturor persoanelor si guvernelor sa respecte practicile si credinta religioasa a diferitelor comunitati si, astfel, sa promoveze pacea si armonia în societate”.