„Duminica, 16 decembrie 2012, la Centrul „Don Orione” din Oradea a avut loc o mare serbare, la fel ca în fiecare an, înainte de vacanta de Craciun. La ea au participat elevii claselor primare si gimnaziale, dar si copiii si adolescentii care frecventeaza grupele de Scout (Cercetasi) si Oratoriu de la Centrul „Don Orione”.
Serbarea a început la ora 14, cu un program artistic prezentat de cercetasi si de tinerii care participa duminica la activitatile de la Oratoriu. Acestia au cântat colinde acompaniati instrumental de cei ce frecventeaza cursul de chitara. Au fost prezentate mai multe scenete prin care tinerii au dorit sa sublinieze adevarata semnificatie a Craciunului, adica nasterea lui Isus, fiul lui Dumnezeu, trimis în lume ca sa ne arate iubirea Creatorului. Scenetele au aratat ca bucuria Craciunului nu consta în valori materiale, cadouri sau alte lucruri trecatoare, ci într-un suflet curat, care sa-l primeasca pe Fiul lui Dumnezeu. Tinerii au mai prezentat spectacole de dans, inclusiv de dans popular, si de cântece românesti si internationale.
Pr. Mihai Fecheta a prezentat activitatea educativa si cea caritabila a Congregatiei „Don Orione” din Oradea si i-a îndemnat pe toti cei prezenti sa sprijine aceasta congregatie atât material, cât si prin implicarea directa în activitatile care îi vizeaza pe cei mai nefericiti dintre concetatenii nostri, printre care se numara si cele 15 familii care traiesc la fosta groapa de gunoi a orasului.
La ora 16 au urcat pe scena elevii claselor de gimnaziu, care au prezentat un spectacol de muzica si de poezie în limba engleza, coordonati de profesoara Violeta Roman, si în limba italiana, coordonati de profesoara Delia Indig. Apoi au trecut la un repertoriu de colinde românesti, pregatite de profesoara Ileana Balota.
Dupa spectacolul elevilor de gimnaziu, sutele de parinti si prieteni ai tinerilor care au fost prezenti la aceasta serbare au fost surprinsi de un „flashmob”, de un dans spontan pe melodia „All I Want for Christmas is You”, în care s-au prins zeci de tineri de la Oratoriu, dar si parintii lor, care apoi s-au împrastiat în toate colturile salii de sport.
În continuare, au urcat pe scena cei mai mici elevi de la Don Orione, îndrumati de profesoarele Teodora Demeter si Janina Chinde. Ei au prezentat un scurt recital de versuri si muzica pe teme religioase si au realizat prin dans un frumos tablou de iarna. Emotiile au fost atât de mari, încât unul dintre copii, care interpreta un om de zapada, si-a spus poezia printre hohote de plâns, dar nu s-a lasat pâna nu a terminat ce avea de spus, în aplauzele celor din sala. Dupa acest moment, clericul Francisc i-a invitat pe toti cei prezenti sa cânte un cântec îndragit de multa lume, „Dumnezeu e taria mea”.
A urmat spectacolul celor din clasa I, coordonati de profesoara Ileana Szilagyi. Copiii au interpretat o sceneta despre nasterea lui Isus si legenda bradului de Craciun. Momentul artistic al clasei I a avut mai multe reprize de cântece de Craciun interpretate de o artista în devenire, Andreea Avram, care este eleva în aceasta clasa.
Elevii clasei a II-a pregatiti de profesoara Iohanna Pascar au pregatit si ei un program de cântece si dansuri si o sceneta frumoasa despre nasterea Mântuitorului. Celor din clasa a II-a li s-au alaturat pe scena si elevii din clasele mai mici, într-un recital de colinde. Pentru ca au colindat atât de frumos, Mos Craciun si-a facut aparitia în sala si le-a oferit cadouri copiilor prezenti.
Cu ocazia acestei serbari, cei prezenti au facut donatii pentru activitatile caritabile ale Centrului „Don Orione”, care vor fi folosite pentru a aduce o bucurie celor mai saraci dintre oradeni.
Seara s-a încheiat în jurul orei 20. Copiii au mâncat câte o felie de tort, iar câteva zeci de participanti la Oratoriu au dansat, înainte de a porni spre casa, dansuri românesti si internationale, dupa ce au petrecut o zi placuta în adevaratul spirit al Craciunului.