„În Sala „Traian Mosoiu” a Primariei Oradea s-a desfasurat, în data de 19 noiembrie 2010, conferinta internationala cu tema „Situatia evreilor din Europa Centrala la sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial (1944-1945)”.
În deschiderea conferintei au luat cuvântul primarul Ilie Bolojan, Ambasadorul Israelului, Excelenta Sa Dan Ben Eliezer, profesorul universitar dr. Carol Iancu de la Universitatea Montpellier III si presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, ing. Teodor Felix Koppelmann.
„Povestea comunitatii evreiesti din Oradea este parte a istoriei evreilor din Europa Centrala de-a lungul celui de-al doilea razboi mondial. Noi, ca si comunitate, nu trebuie sa lasam istoria sa se repete. Este un semnal de alarma universal si este de datoria noastra sa îi facem pe copiii nostri sa înteleaga istoria” a spus ambasadorul Israelului.
În cadrul conferintei au fost prezentate mai multe lucrari, printre care: Primele referiri la ghetoul din Oradea (prof.univ dr. Viorel Faur), Consideratii despre filierele de trecere clandestina ale evreilor din Ungaria în România (prof. univ. dr. Antonio Faur), Calvarul evreilor din judetul Bihor (conf. univ. dr. Corneliu Craciun), Corespondente din ghetoul oradean (drd. Tavasi Hajnal).
Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au fost prezenti P.S. Virgil Bercea si parintele Antoniu Titus Chifor, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic.