„”Noi credeam ca a venit pentru un simplu salut si ca avea sa plece în timpul cinei. În schimb, pr. Corrado – cardinalul Krajewski – mi-a spus sa fac un loc liber lânga mine si l-a invitat pe papa sa se aseze la masa. Papa i-a salutat pe toti cu mare afectiune”.
Neo-cardinalul polonez Konrad Krajewski, care a primit bereta rosie la consistoriul din 28 iunie a.c., este elemozinarul pontifical, care se ocupa de caritatea papei. Cu ocazia acestei promovari, a oferit aseara o cina speciala în Cetatea Vaticanului pentru cei care alcatuiesc peisajul obisnuit al activitatii sale de fiecare zi: oamenii fara adapost, refugiatii, fostii detinuti si familiile sarace. Au raspuns la invitatie, prin intermediul Comunitatii Sfântul Egidiu, aproape 280 de persoane.
Informat în legatura cu aceasta initiativa, papa Francisc a venit personal între ei si s-a asezat initial pe un scaun ramas momentan liber la o masa de voluntari din institutiile Vaticanului. Noului cardinal, bucuros de o asemenea prezenta neanuntata, pontiful i-ar fi spus cu simpatie: ”Nu-ti fa griji! N-am venit pentru tine, ci pentru cei saraci”.
Printre cei saizeci de voluntari care au servit la masa celor saraci se afla si Carlo Santoro, din Comunitatea Sf. Egidiu, care colaboreaza cu Elemonizarul apostolic în asistenta acordata celor fara adapost din Roma. ”Aceasta cina a fost ca o vizita de curtoazie un pic speciala”, a spus Carlo, ”pentru ca era o masa data de un neo-cardinal celor saraci. Spre surprinderea tuturor a sosit si Sfântul Parinte. Noi credeam ca a venit pentru un simplu salut si ca avea sa plece în timpul cinei. În schimb, pr. Corrado – cardinalul Krajewski – mi-a spus sa fac un loc liber lânga mine si l-a invitat pe papa sa se aseze la masa. Papa i-a salutat pe toti cu mare afectiune. La masa noastra erau asezati mai multi refugiati sirieni, care au sosit în Italia prin intermediul coridoarelor noastre umanitare. Unul dintre ei venise de la Lesbo cu avionul papei. În mod neasteptat, acesta s-a gasit din nou fata în fata cu papa si i-a spus ca acum s-a integrat si ca a gasit de lucru”. (…) ”Un alt prieten din Senegal, musulman, i-a spus ca este a treia oara când se întâlneste la masa cu un papa. I-a spus ca a stat la masa atât cu Sfântul Ioan Paul al II-lea cât si cu papa Benedict, iar acum este a treia oara. Papa Francisc i-a spus amuzat: «Faci colectie de papi!»” (…) ”Pontiful”, a mai spus Carlo, ”a fost placut surprins de prezenta copiilor. Printre acestia era si fetita unor refugiati sirieni care s-a nascut la Roma acum câteva luni, iar ieri a primit botezul. Papa a binecuvântat-o. Prezenta copiilor era foarte vizibila si vesela în jurul Sfântului Parinte. Printre altele”, a încheiat Carlo, ”papa mi-a spus ca este foarte miscat de chestiunea copiilor separati de mamele lor în Texas”.

Sursa: https://www.vaticannews.va