„EPISCOPIA ROMÂNA UNITA CU ROMA
GRECO-CATOLICA, ORADEA
EPISCOP VIRGIL BERCEA

––––––––––––––
CABINET PRESEDINTE-DIRECTOR GENERAL

Nr: C/5372/11.XI.2010

Ca urmare a adresei cu numarul 832/04.11.2010 adresate Consiliului de Administratie al SRTv si Presedintelui Director General, Alexandru Lazescu, prin care spuneti ca reportajul Bobota, sat din Salaj unde s-au nascut Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai – al carui titlu este de fapt Si… – , difuzat în cadrul emisiunii Universul Credintei, din data de 31 octombrie 2010, a fost realizat „în mod discriminatoriu si neconform cu realitatea istorica”, vrem sa facem urmatoarele precizari:
Cu privire la afirmatia ca din comentariul reportajului lipseste orice referire la apartenenta la cultul greco-catolic a lui Gheorghe Sincai si a protopopului Valentin Coposu, redam mai jos un citat din scriptul emisiunii, pe care de altfel vi-l punem la dispozitie integral, în anexa: „L-am admirat pe parintele Padurean, ca preot ortodox fiind, i-a elogiat pe greco-catolicii Gheorghe Sincai si Valentin Coposu, pentru tot ceea ce au facut pentru credinciosii români din Bobota si pentru toti românii din Ardeal…”. De asemenea, în cadrul aceluiasi comentariu al realizatoarei, Doina Iacob, se face urmatoarea precizare „La ora actuala si Bobota si Zalnoc si Dersida si mai toate satele din jur sunt parohii ortodoxe. Pâna în anii ’50 însa, ele erau greco-catolice. E o realitate istorica ce întristeaza si nemultumeste în chip diferit, dar la fel de mult si pe ortodocsi si pe greco-catolici. Si totusi au fost si timpuri în care si-au dat mâna si au stat umar la umar ortodocsi si greco-catolici pentru a-si salva identitatea comuna de români.”
Mentionam ca materialul difuzat în cadrul emisiunii Universul Credintei nu a fost conceput ca un documentar despre Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai, ci ca un reportaj cu o durata de câteva minute despre satul Bobota, în care realizatoarea a facut referire si la cele doua personalitati locale marcante. Prin urmare, nici formatul editorial si nici durata materialului nu permiteau includerea de informatii detaliate despre Gheorghe Sincai si/sau Corneliu si Valentin Coposu, cu atât mai mult cu cât personalitatile mentionate nu faceau subiectul reportajului.
Din punctul nostru de vedere, realizatoarea emisiunii nu a conceput într-un mod discriminatoriu si neconform cu realitatea istorica acest reportaj. Pentru a lamuri aceasta chestiune, va punem la dispozitie materialul difuzat în data de 31 octombrie 2010 precum si scriptul integral al emisiunii. De asemenea, tinem sa precizam ca realizatoarea reportajului si-a manifestat întotdeauna adânca pretuire si respectul atât fata de Biserica Ortodoxa, cât si fata de Biserica Greco-Catolica.
Având în vedere cele de mai sus, nu consideram ca este necesar sa luam vreo masura împotriva realizatorilor emisiunii Si…
De asemenea, va rugam sa publicati raspunsul nostru oficial pe site-ul Episcopiei, pe care ati facut publica si scrisoarea de protest.

Va multumim!

Cu deosebita consideratie,

Alexandru Lazescu
Presedinte – Director General
Societatea Româna de Televiziune