„Eveniment de o importanta deosebita, atât pentru Biserica noastra cât si pentru societate, JUBILEUL aniversar al celor 225 de ani de existenta a Seminarului nostru, a fost inaugurat prin celebrarile din seara zilei de sâmbata, 28 ianuarie si din ziua de duminica, 29 ianuarie 2017.
Se aniverseaza 225 de ani de când începea sa functioneze la Oradea institutia teologica de învatamânt superior unde urmau sa se formeze atât viitorii preoti ai Eparhiei de Oradea cât si viitorii dascali din Oradea si împrejurimi.
Este o obligatie a noastra, a tuturor, aceea de a nu uita ceea ce au facut înaintasii nostri. Este o obligatie a Bisericii, aceea de a continua opera evanghelizatoare a Mântuitorului pe pamânt. Este datoria Bisericii aceea de a forma pastori pentru ca, prin intermediul lor, sa transmita tezaurul sau de credinta.
Celebrarile de sâmbata seara s-au desfasurat în Biserica Seminarului, pentru început, acolo unde s-a celebrat Slujba Vecerniei de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul nostru. La începutul celebrarii, doi seminaristi au fost învesmântati cu reverenda, haina specifica clerului, de catre însusi ierarhul locului. Apoi, în cadru solemn, Preasfintia Sa Virgil a oferit diferite distinctii unor preoti cu merite deosebite pentru activitatea desfasurata în Biserica, dar si unor laici merituosi. Monseniorul Ioan Alexandru POP, Capelan al Sanctitatii Sale Papa Francisc, responsabilul cu pastoratia în Italia, a primit bedernita. Au primit distinctia de Econom Stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorala trei preoti din Italia, preoti care, prin activitatea lor sustin actiunea de formare a viitorilor preoti. Laicii care au primit Crucea Eparhiala pentru Laici sunt: Dl. Ionut Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj Napoca, Sr. Ligia Man si D-na Mihaela Gotia profesor, respectiv secretara ale aceluiasi departament. La finalul Vecerniei, Preasfintia Sa Virgil a oferit Diploma Omagiala Sfintii „Vasile, Grigore si Ioan”, unor preoti si laici, care au avut merite deosebite, în special în procesul de formare a seminaristilor si a viitorilor preoti. Printre acestia se numara si fostii rectori ai seminarului.
Dupa încheierea Slujbei Vecerniei, s-a plecat apoi în procesiune spre Capela „Sfintii Trei Ierarhi”, a seminarului nostru. A fost resfintita în urma instalarii noului iconostas si a lucrarilor de reamenajare, prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir si prin stropirea cu apa sfintita.
Evenimentul inaugural s-a desavârsit duminica prin celebrarea solemna a Sfintei Liturghii în Catedrala „Sfântul Nicolae”, la ora 10.00. Soborul de preoti împreuna cu diaconii si cu episcopii a pornit în procesiune de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” spre Catedrala. Biserica a fost plina de credinciosii care au vrut sa se uneasca împreuna cu noi în multumirea ce am adus-o Domnului pentru cei 225 de ani de existenta a seminarului.
Oaspeti de seama
Ne-am bucurat sa avem alaturi de noi pe Preasfintia Sa Vasile Bizau, episcopul greco-catolic de Maramures precum si pe Preasfintia Sa Lászlo Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, delegatiile seminarelor greco-catolice din Slovacia, Ucraina, Germania si România (Cluj Napoca si Blaj) dar si a Institutului Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi, în frunte cu rectorii lor. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de catre seminaristii celor trei seminare greco-catolice din România, respectiv: Blaj, Cluj Napoca si Oradea.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au oferit de asemenea diferite distinctii unor preoti si laici devotati. Pr. Vasile Alexandru Barbulovici, sincel în regiunile Liguria, Lombardia, Piemonte, Triveneto din Italia a primit bedernita. Laicii care au primit Crucea Eparhiala pentru laici se sunt Dl. Prof. Aurelian Andrei Cristea, fost director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea si D-na Prof. Rodica Muresan, directoarea aceluiasi liceu, precum si Dl. Alexandru Octavian Stoica si dl. Martin Peter Miheller, directorul, respectiv managerul Liceului „Don Orione” Oradea. Aceeasi distinctie a primit-o si Sr. Maria Tereza Zapodeanu si D-na Laura Ologu.
Ne-am bucurat de asemenea de prezenta oficialitatilor si a reprezentantilor diferitelor institutii de învatamânt si cultura din Oradea, precum Dl. Prefect Claudiu Adrian Pop, Dl. Rector Constantin Bungau, însotit de diferiti decani si profesori de la Universitatea din Oradea, dar si a altor oaspeti din tara si din strainatate.
La finalul celor doua celebrari, oaspetii si gazdele s-au bucurat de o agapa fraterna.
Date istorice
Seminarul Român Unit a fost înfiintat în anul 1792, de sarbatoarea Sfintilor Vasile, Grigore si Ioan (30 ianuarie), din ordinul Împaratului Leopold al II-lea. Episcopul român unit al Oradiei Mari, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde sa se formeze clerul român si dascalii, pentru Eparhia de Oradea, recent înfiintata. Astfel a cerut Împaratului înfiintarea Seminarului din Oradea, cel care avea sa fie: „un institut de crestere, menit sa devina izvor de lumina si cultura, de dragoste de limba si de neam pentru poporul român de la granitele apusene ale românismului”.
Locul în care s-a înfiintat aceasta institutie ecleziala fusese mai înainte casa calugarilor iezuiti iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împaratului Leopold al II-lea cladirea a fost pusa la dispozitia Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a raspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiasi scop, cladirile s-au marit si reînnoit, ajungându-se astazi la un adevarat complex destinat învatamântului catolic pentru toate vârstele.
Au trecut 225 de ani de atunci si, de-a lungul istoriei, aceasta prestigioasa institutie si-a dovedit importanta, scolind numerosi tineri care, apoi au devenit profesori, preoti si episcopi. A fost înfiintat ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologica de grad Universitar, fiind însa desfiintat în anul tristetii – 1948. Atunci, cladirilor li s-a dat alta destinatie.
Dupa caderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfintitului Vasile Hossu, institutia s-a reînfiintat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub pastorirea Preasfintitului Virgil Bercea, se integreaza în cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica. În acelasi timp, continua sa existe si Seminarul „Sfintii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan”, locul în care viitorii preoti se formeaza din punct de vedere spiritual, liturgic si pastoral.
Rector