Prin Greccio, Papa Francisc ne învață:
Pe 25 decembrie 1223, Sfântul Francisc din Assisi și frații săi au venit la Greccio din diferite părți, împreună cu oamenii de la fermele din zonă, care au adus flori și torțe pentru a ilumina acea noapte sfântă. Când Francisc a ajuns, a găsit o iesle plină de fân, un bou și un măgar. Toți cei prezenți au trăit o bucurie nouă și de nedescris în prezența scenei de Crăciun. Preotul a celebrat apoi solemn Euharistia lângă iesle, arătând legătura dintre Întruparea Fiului lui Dumnezeu și Euharistie. La Greccio nu existau statui; scena Nașterii a fost reprezentată și trăită de toți cei prezenți. Așa a început tradiția noastră: cu toată lumea adunată cu bucurie în jurul peșterii, pentru a se închina Domnului, părând a nu fi nicio distanță între evenimentul original și cei care împărtășeau misterul său actual.
AȘEZAȚI FÂNUL ȘI ANIMALELE ÎN PRESEPIU
Aprindeți două lumânări și cântați
O, vino, Tu, al lumii dor, Să fim cu toții un popor, Să cerți invidii și război! Și Cerul să-l aduci la noi! Cântați! Strigați! Emanuel Se-ntoarce iar la Israel!
Trăind Nașterea astăzi
Francisc din Assisi ne arată și că ecologia integrală cere deschidere față de categorii care transcend limbajul științelor exacte sau al biologiei și ne leagă cu esența umanului. Așa cum se întâmplă când ne îndrăgostim de o persoană, tot la fel, ori de câte ori Francisc privea soarele, luna sau animalele cele mai mici, reacția sa era să cânte, implicând în lauda sa toate celelalte creaturi. El intra în comunicare cu toată creația și predica până și florilor și „le invita să-l laude pe Dumnezeu, ca și cum ar fi ființe înz- estrate cu rațiune”. Reacția sa era mult mai mult decât o apreciere intelectuală sau un calcul economic, deoarece pentru el orice creatură era o soră, unită cu el cu legături de afecțiune. [Papa Francisc, Laudato Si’ 11]
Sursa: „Creând scena nativității împreună cu Papa Francisc, Greccio și Antifoanele «O»”, fr. Michael Lasky și fr. Joseph Dorniak – membri ai Comisiei generale pentru dreptate, pace și ocrotirea mediului înconjurător a Ordinului Fraților Minori Conventuali (OFMConv)
Traducere în limba română: fr. Mihai Lucian Bobârnac.