În perioada 27-20 noiembrie a.c., s-a desfășurat la Valetta, în Malta, Adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), la invitația arhiepiscopului de Malta, mons. Charles J. SCICLUNA. Președinții Conferințelor Episcopale, reuniți în Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, au dezbătut evoluțiile Sinodului, acordând o atenție deosebită slujirii episcopului într-o Biserică sinodală și rolul organizațiilor supranaționale. Din însărcinarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Conferința Episcopilor Catolici din România a fost reprezentată de Preasfințitul Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București.

În introducerea sa, Arhiepiscopul Gintaras GRUŠAS, Președintele CCEE, a subliniat câteva dintre provocările sinodale ale continentului: angajamentul episcopilor față de o Biserică din ce în ce mai sinodală, așa cum a solicitat Papa Francisc, și angajamentul Bisericilor Europene în lupta împotriva abuzului, reiterând datoria de a-l combate prin acțiuni de prevenire concrete și eficiente.

Printre provocările cu care se confruntă Biserica s-au indicat apărarea vieții și a demnității umane, protagonismul tinerilor, noile valuri de migrație, persecuția ascunsă a creștinilor din Europa și noile frontiere ale inteligenței artificiale. Cea mai mare provocare rămâne aceea a evanghelizării, de a anunța într-o Europă tot mai ispitită de secularism, fundamentalism și naționalism populist, bucuria Evangheliei care se naște din întâlnirea cu Cristos.

Episcopii europeni au privit cu îngrijorare și scenariile de război: cel din Ucraina care se află acum în al doilea an, situația din „Nagorno Karabakh” și conflictul din Țara Sfântă, reiterând «nu» războiului și reînnoind apelul pentru încetarea definitivă a focului, pentru a se continua eliberarea ostaticilor și a se menține deschise coridoarele umanitare din Gaza.

În cadrul ședinței plenare, cardinalul Mario GRECH, secretar general al Sinodului, a abordat tema slujirii episcopale într-o Biserică sinodală, în timp ce cardinalul Jean-Claude HOLLERICH (SJ), raportor general al Sinodului, a vorbit despre rolul structurilor supranaționale în cadrul sinodul de cale. Cardinalul Grzegorz RYŚ, arhiepiscop de Łódź, a prezentat raportul grupului de lucru pentru actualizarea Chartei Œcoumenica, documentul de cooperare între Bisericile creștine din Europa, semnat de CCEE și CEC în 2001.

La finalul lucrării, episcopii au hotărât în ​​unanimitate să transfere sediul CCEE din St. Gallen (Elveția) la Roma în cursul anului 2024 și, în același timp, și-au exprimat recunoștința Bisericii Elvețiene, și în special a Eparhiei „Sf. Gallo”, pentru primirea și generozitatea cu care au însoțit activitatea Secretariatului CCEE în toți acești ani.

Membrii CCEE au prelungit, cu încă un an, mandatul Pr. Martin MICHALIČEK ca secretar general al CCEE, funcție în care a fost numit în 2018.

Următoarea adunare plenară va avea loc la Belgrad în perioada 24-27 iunie 2024, la invitația arhiepiscopului Ladislav Nemet, vicepreședinte al CCEE.

Consiliul Conferințelor Episcopale Europene
Valletta, 30 noiembrie 2023

Traducere: Mihaela Caba-Madarasi